Interesujące w sezonie na truskawki informacje z newslettera Instytutu Spraw Obywatelskich. Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności stara się o ustanowienie certyfikatu, który w niektórych krajach już funkcjonuje (np. w Czechach i we Francji pod szyldem „No Pesticides”), gwarantującego, że dany produkt jest wolny od pozostałości środków ochrony roślin. To byłaby bezcenna informacja dla konsumenta, że produkt, po który sięga w sklepie – choć nie pochodzi z upraw ekologicznych – jest wolny od pozostałości pestycydów.
Skłania to do przypomnienia sobie listy warzyw i owoców, które można kupować i które powinny, dla naszego dobra, mieć certyfikat.
Brudna dwunastka | Czysta piętnastka |
Truskawki Szpinak Jarmuż Nektarynki Jabłka Winogrona Papryka zwykła i ostra Wiśnie Brzoskwinie Gruszki Seler naciowy Pomidory | Awokado Kukurydza Ananas Cebula Papaja Groszek Szparagi Melon Kiwi Kapusta Pieczarki Melon kantalupa Mango Arbuz Bataty |
Jak usuwać pestycydy powierzchniowe?
- mycie w mieszaninie 15g sody na litr wody (200C) i octu jabłkowego 5% 50ml
- użycie myjki ultradźwiękowej (40 kHz, moc 240W), woda 200C
- użycie wody ozonowanej.
Usuwanie pestycydów z organizmu
22 thoughts on “truskawki”
Comments are closed.