pierogi ze szpinakiem
© foto Anna Cerzniewska

Ingrediencje farsz:

  • twaróg tłusty eko Nowak
  • szpinak
  • czosnek
  • cebula
  • oliwa
  • sól czosnkowa Dary Natury
  • wędzona słonina/boczek (opcjonalnie)

Wykonanie:

Cebulę przesmażyć na oliwie do zbrązowienia. Opcjonalnie można dodać wędzonkę – podkręca smak.

Szpinak opłukać, pokroić. Posiekać młody czosnek. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić rozdrobniony czosnek. Krótko przesmażyć. Dodać pokrojony szpinak. Przesmażyć do odparowania płynu.

Twaróg rozgnieść widelcem/tłuczkiem do ziemniaków. Dodać przesmażony szpinak, przesmażoną cebulkę, doprawić solą czosnkową. Wymieszać.

pierogi ze szpinakiem podane z ogórkami małosolnymi
© foto Anna Cerzniewska

Ingrediencje na ciasto do pierogów:

  • 300g mąki z pszenicy durum
  • 150ml wrzątku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 żółtko
  • sól

Wykonanie:

Wsypujemy mąkę do miski. Dodajemy sól i oliwę. Wlewamy wrzątek i zarabiamy ciasto, aż składniki się połączą, a w międzyczasie dodajemy żółtko. Zostawiamy ciasto na pół godziny, aby odpoczęło.

Przygotowanym farszem napełniać pierogi. Gotować 4-5min. 

Szpinak należy do „brudnej dwunastki” – kupuj tylko bio!