Nowa kategoria wpisów. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę w naszej witrynie słowo „ekonomia” by wyświetliły się zebrane wpisy dotyczące opłacalności działania domowej piekarni i przetwórni czy robienia zakupów w utworzonej przez horreum grupie zakupowej.

Domowej piekarni do rzemielniczej nie sposób porównać, nie znamy bowiem analogicznych receptur chleba z rzemieślniczych piekarń, o certyfikowanych składnikach nawet nie wspominając. Bazując na składzie przetworów z certyfikatem oferowanych w handlu można mniej więcej sprawdzić czy opłaca się inwestować letni czas na zabawy w kuchni.

przekrojone pomidory na talerzu

domowa passata bio

  • pomidory certyfikowane 2 kg
  • to ponad 1,9 kg gęstego soku

Nie odparowuję go zbytnio, po odparowaniu 1,6 kg. Wsad do butelki passaty 5,95 zł plus prąd dla wyciskarki, energia do pasteryzacji, zużycie wody i nakład pracy oraz czasu. Butelki z odzysku, ale nakrętki za każdym razem nowe.

passata bio w grupie zakupowej

butelka 680 g, cena z rabatem 5,19 zł

wniosek

robię passatę tylko na potrzeby domowego leczo

  • 1,5 kg zblanszowanej papryki
  • 2 kg pomidorów lima
  • daje 5 słoiczków pojemności 600 ml

Pomidory i papryka należą do „brudnej dwunastki” – kupuj tylko bio