Leczo vs. paprykarz, a właściwie rozwiązanie problemu nomenklaturowego. Ledwo pojawiła się papryka, a już doszło do poważnych rozbieżności w nazewnictwie przygotowywanych potraw. Wróciłam więc do książeczki T. Olszańskiego Nobel dla papryki. Bardziej ufam bowiem słowu drukowanemu niż ulotnym internetowym publikacjom.

Leczo (lecsó) to mieszanka warzyw. Smażone są na smalcu, dlatego potrawa nijak nie jest wegetariańska. Łatwo jest ją jednak wręcz zweganizować przez użycie roślinnego tłuszczu, który rozgrzewa się bez szkody do wysokich temperatur. Nigdy nie używamy do tego oliwy! Polecam olej ryżowy(punkt dymienia 2320C) lub arachidowy (2300C). Dla wersji wegetariańskiej wystarczy masło klarowane, które rozgrzewać możemy bezkarnie nawet do 2050C.
Jeśli odstępujemy więc od smalcu, możemy też swobodnie dodać cukinię. Nasza potrawa będzie leczopodobna. Do leczo można dodać dowolne mięsne dodatki, ale często w przepisach np. na paprykarz znajdziemy zapis: 1,5kg kurczaka, 100g smalcu, 100g cebuli, 100g leczo lub strąk papryki i pomidor

W przepisie na leczo na zimę składnikami są jedynie papryka i pomidory.

leczo na już

Oryginalne leczo, przygotowywane do spożycia na bieżąco lub dodania do innej potrawy (np. jajecznicy), składa się z równych części cebuli, papryki i pomidorów. I właśnie w takiej kolejności są dodawane na rozgrzany tłuszcz. Po zeszkleniu cebuli wchodzi do garnka papryka zarówno świeża jak i w proszku, sól. Mieszankę dusi się na małym ogniu 10min. Po tym czasie dodaje obrane ze skórki pomidory. Zawartość garnka należy skropić wodą, gotować na dużym ogniu, pilnując żeby potrawa się nie przypaliła. Na koniec należy dosypać pokruszoną ostrą paprykę.

leczo vs. paprykarz ułożone na desce składniki leczo

do leczo używamy:

  • 750g zielonej papryki
  • 500g cebuli
  • 500g pomidorów
  • 100g smalcu
  • papryki w proszku
  • papryki ostrej suszonej lub świeżej
  • soli do smaku

leczo na zimę

  • 4kg papryki
  • 2kg pomidorów

Paprykę, polecana zielona, umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na 3-4 kawałki, zblanszować w osolonym wrzątku, osuszyć na sicie. Ugotować pomidory, przetrzeć, zredukować do momentu kiedy będą gęste. Paprykę układać w wyparzonych słojach, zalewać pomidorami, wierzch można zabezpieczyć łyżką oleju. Pasteryzować 20-25min. od zagotowania wody w naczyniu do pasteryzacji. Cała filozofia.

 Pomidory i papryka należą do „brudnej dwunastki” – kupuj tylko bio