Truskawki mają swoich ulubieńców. Chętnie idą w parze z kwiatami czarnego bzu, jaśminowcem wonnym (o nazwie którego dowiedziałam się dziś, wcześniej żyłam w niewiedzy, dzięki Aniu!) i płatkami róż. Na koniec smażenia konfitur lub sporządzania domowej frużeliny, dodaj odrobinę i sprawdź z którym dodatkiem są najciekawsze.

konfitura truskawkowa z kwiatami bzu w słoiczki, kwiaty obok słoiczka

Truskawki smażone z kwiatami bzu sprawdzą się w roli dodatku do jesiennej herbaty. Można także dodać drobno pokrojone truskawki do placuszków z kwiatów bzu lub do muffinek lub ciasta z owocami. Trzeba tylko pamiętać o usuwaniu łodyg kwiatowych.

Płatki jaśminowca dodane do smażonych truskawek działają głównie wizualnie, ale za to zimą będą pachniały. Może działają przypomnieniem, może pachną naprawdę, kiedy wokół zapachowa pustka.

konfitura truskawkowa z płatkami jaśminu, gałązki z kwiatami w tle

Ważne, by truskawki były niepryskane lub poddane ozonowaniu w celu usunięcia pestycydów. Nie warto robić przetworów z chemikaliami. Wystarczy, że jest ich pełno na sklepowych półkach.