włoszczyzna, kompozycja z suszonych warzyw

włoszczyzna

Włoszczyzna. Strach pomyśleć jak wyglądałby klasyczny niedzielny obiad, gdyby nie małżeństwo z 1517 roku. Bona Sforza rozkazała spakować do wyprawnych sakw selera i por. Już w stołecznym, królewskim mieście na północy dołączyły do tutejszych warzyw – marchewki i pietruszki.

bułki pszenne po upieczeniu widok z góry

bułki z zaparką

Co najmniej połowa z nas piecze w domu chleb lub inne pieczywo. Wymieniamy się zarówno zakwasem jak i przepisami. Receptury warte polecenia znajdą na pewno swoje miejsce w witrynie. Tych pilnie strzeżonych nie ma co tu szukać.

marchewka na nowo - kluski z masłem szałwiowym i parmezanem

marchewka na nowo

Podobno hinduski wracają do wymarzonej wagi, wybierając monodietę. Po miesiącu takich doświadczeń można szczerze znienawidzić wybraną potrawę. Nie będę epatować drastycznymi szczegółami, dość, że napiszę, iż w tym roku moja niechęć skierowała się ku marchewce. Niespodziewanie warzywo powoli wkrada się w moje łaski.

pierwsza kalarepka - placek z warzywa ułożony na jarmużu i rukoli, posypany krążkami cebuli i pokrojoną czerwoną papryką

pierwsza kalarepka

O! Pierwsza w sezonie kalarepka!
Druga smakowała i chrupała.
Trzecia już troszkę problematyczna.
Czwarrrrrrta kalarepa. Piąta…
Dość! Szukamy nowych zastosowań.

leczo vs. paprykarz ułożone na desce składniki leczo

leczo vs. paprykarz

Pojawienie się pierwszej papryki dały początek problemom nomenklaturowym. Czym różni się paprykarz od leczo (lecsó)? Można w dyskusję jeszcze wpleść pörköltgyuvecs, a radości będzie co niemiara.

idealna frużelina - prezentacja frużeliny w towarzystwie kromek chałki, kawy i borówek

frużelina idealna

Postanowiłam skomponować własny przepis na wegańską frużelinę borówkową… Bez mąki, żelatyny i kwasku cytrynowego. I mam ją bajecznie prostą w wykonaniu i nieziemsko pyszną.

buteleczka soku i kilka mirabelek na drewnianym stole w ogrodzie

mirabelki

Mirabelki. Gdyby jeszcze były tak smaczne, jak są pachnące! Radzimy co zrobić z klęską urodzaju tych kwaśnych owoców. Warto. Bowiem jak ustaliliśmy, mają moc odmładzania.

Skip to content