patisony

kiszone patisonki

Kolejne odkrycie lata. Delikatne, chrupiące, orzeźwiające… Przekąska, zakąska, dodatek do obiadu czy potraw z grilla/ogniska…
Dla tych którzy nie znają tego ciekawego warzywa słów kilka tytułem wprowadzenia.

ogórki curry

ogórki curry

Kolejny pomysł na uzupełnienie naszych zapasów na zimę o ogórki curry. Ucieszą miłośników orientalnych klimatów i nie tylko… Do tego ładnie prezentują się w słoikach. Po sezonie ogórkowym świetnie wzbogacą kanapki, ale sprawdzą się równie dobrze jako dodatek do grilla.

surówka azjatycka

surówka azjatycka

Kiedy już pod ręką mamy poszatkowaną kapustę przed nasoleniem, warto z części zrobić surówkę pasującą do sajgonek z mięsnym nadzieniem lub do tofu z najlepszego przepisu…

pasta z wędzonego pstrąga na kromce chleb, druga kromka bez pasty, obie ułożone diagonalnie na desce

pasta z wędzonego pstrąga

Pasta z wędzonego pstrąga powstaje kiedy jest chwila, by spędzić troszkę czasu w kuchni. Można pobawić się z Karolem Okrasą i zrobić kultowy paprykarz szczeciński, ale można też zrobić uwielbianą przez moją siostrzenicę pastę z wędzonego pstrąga.

roślinny obiad - krokiety z kapusty, frytki, majonez z ryżu

roślinny obiad

Roślinny w 100% obiad? Większość społeczeństwa odpowie pytaniem – ale po co się tak męczyć? Lobby hodowców zwierząt rzeźnych twierdzi, że roślinne odpowiedniki nabiału, pasztetów, burgerów, kotletów wprawiają konsumentów w […]

Przejdź do treści