Ciasto składające się z kruszonki i owoców – kruszonkowiec. Tego lata został jednogłośnie okrzyknięty królem deserów.

Czy upały czy deszcz, rozpieszcza nas cudownym maślanym, lekko waniliowym aromatem, któremu towarzyszą bardziej zdecydowane owocowe nuty. Eksperymentujemy i bawimy się smakami. Od agrestu, przez porzeczki, jabłka, gruszki, śliwki, a nawet dereń… Pojedynczo i w zestawach. Co w duszy zagra i znajdzie się pod ręką.

Największym zaskoczeniem okazało się połączenie antonówek, śliwek i derenia. Idealne na leniwe niedzielne popołudnie do kawki w ogrodowej altance.

Porcja kruszonkowca serwowana na plastrze drewna, widok z góry.
© foto Anna Cerzniewska

Prosty skład, banalnie proste i szybkie wykonanie. Z powodzeniem można je zlecić dzieciakom. Moja siostrzenica bawiła się przy tym wybornie. W pierwowzorze na Moje wypieki występuje z agrestem. Poniżej przepis lekko zmodyfikowany.

Fioletowe śliwki ułożone w żółtym ceramicznym garnuszku.
© foto Anna Cerzniewska

Ingrediencje:

ciasto:

  • 300 g mąki pszennej/orkiszowej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia eko Lecker’s (bez fosforanów)
  • 220 g masła
  • 5 łyżek cukru Demerara Bioveri
  • opcjonalnie skórka z cytryny, ekstrakt waniliowy

nadzienie owocowe:

  • 600-700 g owoców sezonowych
  • 3 łyżki cukru Demerara Bioveri (przy kwaśniejszych owocach trochę więcej)

Wykonanie:

Masło kroimy na kawałki. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce. Wyrabiamy za pomocą urządzenia do wyrabiania kruchego ciasta lub rękami. Ciasto powinno przypominać nieregularne bryłki kruszonki.

Przygotowujemy formę o średnicy 23 cm. Najlepiej sprawdzi się do tu tortownica wyłożona na spodzie papierem do pieczenia. Połowę ciasta kruszonkowego, czyli około 300 g wsypujemy do tortownicy i równomiernie, delikatnie wklepujemy w jej dno. Podpiekamy w temperaturze 175ºC z termoobiegiem przez 15 minut.

Porcja kruszonkowca serwowana na plastrze drewna, w tle śliwki.
© foto Anna Cerzniewska

Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika. Wykładamy je owocami. Owoce posypujemy cukrem. Na warstwę owoców wysypujemy resztę kruszonki.

Kruszonkowiec w pergaminie widok z góry, w tle śliwki
© foto Anna Cerzniewska

Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 40-50 minut. Wyjmujemy. Studzimy.

Kruszonkowiec dekorujemy cukrem pudrem i serwujemy.

Buon appetito.