less waste plastik
W naszym domu żółty worek dzięki systemowi kaucyjnemu nie stanie się lżejszy ani o gram. System nakierowany jest tylko na wzrost recyklingu opakowań po napojach.
W naszym domu żółty worek dzięki systemowi kaucyjnemu nie stanie się lżejszy ani o gram. System nakierowany jest tylko na wzrost recyklingu opakowań po napojach.
Wracamy do pytania – dlaczego tyle płacimy za śmieci? Odpowiedź jest bardzo prosta – nie mamy na nie pomysłu, nie mamy odpowiedniej liczby sortowni, przetwórni i innych. Przykłady naszej niegospodarności możemy mnożyć.
Na borówki to parafraza tytułu wiekopomnego dzieła Marii Konopnickiej. Niezapomniane ilustracje Zofii Fijałkowskiej i równie niezapomniana szkolna adaptacja baśni. Dziewczątka w suto marszczonych spódniczkach z gazy do których gorliwe mamy przymocowały granatowe i czerwone, styropianowe owoce wielkości piłki do tenisa. Wymogiem castingu były niestety długie włosy…
Odnoszę wrażenie, że obecnie śmieci zarządzają nami, nie na odwrót. Częstotliwość odbioru różnych frakcji odpadów zwiększa się znacznie w sezonie letnim, dochodzą terminy mycia pojemników. W efekcie w widoku miesiąca w kalendarzu przeważa kolor nadany Wydarzeniom Śmieciowym. Bez kalendarza czy używania apki, pozostaje śledzenie ruchu pojemników u sąsiadów.
Sambal oelek – sos dla odważnych koneserów i przepis dla odważnych i uważnych kucharzy. W tej recepturze nie pozbywamy się pestek z papryki. One stanowią o oczyszczającym charakterze i wyrazie sosu.
Papryka konserwowa, klasyka marynat z octem jabłkowym, sporą ilością cukru i charakterkiem płynącym z kawałków papryki ostrej.
Tego lata został jednogłośnie okrzyknięty królem deserów.
Czy upały czy deszcz, rozpieszcza nas cudownym maślanym, lekko waniliowym aromatem, któremu towarzyszą bardziej zdecydowane owocowe nuty. Eksperymentujemy i bawimy się smakami. Co w duszy zagra i znajdzie się pod ręką.
Stosuj paprykę ostrą do wszystkiego. Ma właściwości termoregulacyjne co ważne będzie w sezonie jesienno-zimowym. Jest bakteriobójcza, a to pozytywnie wpłynie na przechowywanie przetworów.
Błyskawiczna passata to 5 kg przetworzone w godzinę. Oczywiście slow food to idea godna wcielania w życie, ale wystarczy, że przetwory są domowe, nie muszą powstawać w trudzie i znoju.
Przed długimi weekendami i świętami u drzwi piekarń ustawiają się długie kolejki. Pieczenie chleba w domu rozwiązuje ten problem. Jednak jeśli się na to decydujemy, trzeba przyjąć, że odwrotu już raczej nie będzie. Cały proces trwa na pewno dłużej niż stanie w kolejce przed piekarnią. Ale smak… On wynagrodzi nam wszystkie niedogodności.