ogórkowy horror - przecier

horror ogórkowy

Inaczej nie można tego nazwać, to był ogórkowy horror. I nie chodziło tu o fakt zamówienia kilkunastu kilogramów. Nadchodził weekend, więc dała im wtedy radę.
Zdarzyło się to kilka tygodni później.

kącik porad, marchewka, by się nie zmarnowała jest suszona na słońcu

kącik porad

Nasz stały kącik porad less waste działa nadal. Czynimy to mimo ferragosto, słodkiego dla Włochów okresu nicnierobienia i świętowania. My, ludy północy, jak mróweczki, jesteśmy zmuszeni klimatem do zapobiegliwości przed nastaniem chłodów. Ale jak ponoć rzekł baca, zawiązując buta dżdżownicą: trzeba sobie jakoś radzić.

na drewnianym stole kompozycja z kilku pomidorów, dwóch wielobarwnych podłużnych papryk i ogórków

kolory sierpnia

Po ascetycznie zielonym lipcu, rozpasane kolory sierpnia. Rośliny krótkiego dnia chwilowo odchodzą. Te, dojrzewające dłużej mają swój czas. Trzeba go chwytać, bo szybko przemija!

sałatka wielowarzywna

sałatka na zimę vol.1

Wobec warzyw i owoców nie można pozwolić sobie na zbytnią opieszałość bo sezon na nie mija bezpowrotnie. Jest do wyboru – albo robić przetwory hurtowymi ilościami, albo powolutku słoiczek za słoiczkiem. […]

patisony

kiszone patisonki

Kolejne odkrycie lata. Delikatne, chrupiące, orzeźwiające… Przekąska, zakąska, dodatek do obiadu czy potraw z grilla/ogniska…
Dla tych którzy nie znają tego ciekawego warzywa słów kilka tytułem wprowadzenia.

ogórki curry

ogórki curry

Kolejny pomysł na uzupełnienie naszych zapasów na zimę o ogórki curry. Ucieszą miłośników orientalnych klimatów i nie tylko… Do tego ładnie prezentują się w słoikach. Po sezonie ogórkowym świetnie wzbogacą kanapki, ale sprawdzą się równie dobrze jako dodatek do grilla.

Skip to content