W ubiegłym roku w witrynie umieściłyśmy kilka przepisów na ogórki. Co prawda u dołu strony jest wyszukiwarka i można podejrzeć co zostało zamieszczone, ale wyliczę dla porządku receptury: ogórki kiszone, curry, smocze języczki, sałatka szwedzka.
Warto jednak zakończyć jeden sezon, by z czystym sumieniem otworzyć kolejny. Należy więc zrobić przegląd spiżarni i wywlec wszystkie słoje z kiszonymi ogórkami, których zawartość nie została zjedzona. Sprawdzamy słoik po słoiku.
Ogórki, które przeszły kontrolę jakości ustawiamy na półce z przodu, stosując się do FIFO (First In, First Out). Te słoiki opróżniamy w najbliższym czasie.
Jeśli na górze jest jakiś „miękiszon”, można uznać, że zawartość słoja należy przetworzyć. Przygotowujemy (wyparzamy) butle na wodę z ogórków i słoiki na przecier. Wody z ogórków nie pasteryzujemy, mocno zakręcamy butle.
Miękiszony poddajemy obróbce w malakserze lub ścieramy ręcznie na tarce. Napełniamy tartymi ogórkami wyparzone słoiki. Pasteryzujemy 10 – 15 minut.
![smocze języczki ogórki w otwartym słoiku widok z góry](http://horreum.e-ngo.pl/wp-content/uploads/2022/08/PSX_20220725_021046.jpg)
![bio sałatka szwedzka przed zalaniem marynatą, w słojach ogórki, marchewka,przyprawy](http://horreum.e-ngo.pl/wp-content/uploads/2022/08/IMG_20220714_140708-1.jpg)
![pierwsze kiszonki - ogórki kiszące się w słojach](http://horreum.e-ngo.pl/wp-content/uploads/2022/08/DSC_6975.jpg)
![ogórki curry](http://horreum.e-ngo.pl/wp-content/uploads/2022/08/PSX_20220730_191116.jpg)
![](http://horreum.e-ngo.pl/wp-content/uploads/2022/08/vege.jpg)
![oznaczenie bezglutenowy - napis i kłosy](http://horreum.e-ngo.pl/wp-content/uploads/2022/12/Gluten_freeS.jpg)