W ubiegłym roku w witrynie umieściłyśmy kilka przepisów na ogórki. Co prawda u dołu strony jest wyszukiwarka i można podejrzeć co zostało zamieszczone, ale wyliczę dla porządku receptury: ogórki kiszone, curry, smocze języczki, sałatka szwedzka.


Warto jednak zakończyć jeden sezon, by z czystym sumieniem otworzyć kolejny. Należy więc zrobić przegląd spiżarni i wywlec wszystkie słoje z kiszonymi ogórkami, których zawartość nie została zjedzona. Sprawdzamy słoik po słoiku.

Ogórki, które przeszły kontrolę jakości ustawiamy na półce z przodu, stosując się do FIFO (First In, First Out). Te słoiki opróżniamy w najbliższym czasie.

Jeśli na górze jest jakiś „miękiszon”, można uznać, że zawartość słoja należy przetworzyć. Przygotowujemy (wyparzamy) butle na wodę z ogórków i słoiki na przecier. Wody z ogórków nie pasteryzujemy, mocno zakręcamy butle.
Miękiszony poddajemy obróbce w malakserze lub ścieramy ręcznie na tarce. Napełniamy tartymi ogórkami wyparzone słoiki. Pasteryzujemy 10 – 15 minut.