Kolejny pomysł na uzupełnienie naszych zapasów na zimę o ogórki curry. Ucieszą miłośników orientalnych klimatów i nie tylko… Do tego ładnie prezentują się w słoikach. Po sezonie ogórkowym świetnie wzbogacą kanapki, ale sprawdzą się równie dobrze jako dodatek do grilla.
Ilość zużytej marynaty, może być znacznie większa. Wszystko zależy od tego jak dobrze poukładamy plasterki w słojach.

ogórki curry w słoikach
© foto Anna Cerzniewska

Ingrediencje:

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 3 cebule
  • ząbki czosnku – przynajmniej po jednym na każdy słoik
  • ziarna gorczycy
  • nasiona kopru

Zalewa:

  • 1 l wody
  • 200 g cukru
  • 200 ml octu
  • 1,5 łyżki soli
  • 2 łyżeczki curry w proszku

Wykonanie:

Ogórki namaczamy w zimnej wodzie i dokładnie myjemy. Kroimy je na plastry pod skosem.
Wyparzone słoiki wypełniamy plastrami ogórków do połowy. Dodajemy ząbek czosnku, kilka plasterków cebuli, nasiona gorczycy i kopru. Uzupełniamy drugą porcją ogórków.

Przygotowujemy zalewę – wszystkie składniki zalewy umieszczamy razem w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Gorącą marynatą zalewamy ogórki i zakręcamy słoiki. Zalewę podczas napełniania słoików od czasu do czasu mieszamy, ponieważ curry szybko opada na dno.
Słoiki z ogórkami krótko pasteryzujemy, około 5 minut.

Buon appetito.

ogórki curry - plasterki ogórków, cebuli, czosnek i przyprawy umieszczone w słoiku, widok z góry
© foto Anna Cerzniewska

Pamiętajmy o zasadzie – tradycyjne marynaty przyrządzane na bazie octu spirytusowego mają zakwaszający charakter, z kolei marynaty przygotowywane przy użyciu octu jabłkowego działają alkalizująco na organizm.