Owoce są najcudowniejszym pokarmem świata. Proste cukry, mnóstwo wody i uszcześliwijące witaminy z grupy B. Są jednak tacy, co twierdzą, że nie powinno się ich jeść. Zapewne w tych przypadkach, gdy preferujemy dietę opartą na tłuszczach. Tłuszczom z cukrami mówimy zdecydowane nie! Dlatego kotajl owocowy bez mlecznego lub mlekopochodnego zabielania, za to chętnie z zagęstnikiem z bananów.

borówki w pucharku z melonem

A w sezonie borówki w towarzystwie owoców z czystej piętnastki, czyli: melonów, arbuzów, mango. Zaledwie 100 gramów owoców to więcej niż zapotrzebowanie dzienne liczone w ORAC. Niestety punktów ORAC mają borówki mniej od jagód, znajdziemy jednak w nich wiele antocyjanów 25 do 495 mg/100 g ★, a sezon na nie jest dłuższy, bo są uprawiane. Czyli powolutku i do zwycięstwa! Kolejne lato, kiedy u nas dostępne certyfikowane.


★ Ścibisz I., Mitek M. Wpływ procesu mrożenia i zamrażalniczego przechowywania owoców borówki wysokiej na zawartość antocyjanów, „ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość.” 2007, 5 (54), 231 – 238