smocze języczki ogórki w otwartym słoiku widok z góry
© foto Anna Cerzniewska

Smocze języczki są polecane przez legendarnego smoka wawelskiego, szczególnie wielbicielom pikantno-słodkich smaków. Może Wisły po nich nie wypijecie, ale ognisty podmuch smoczej paszczy poczujecie na pewno.

Mimo braku pasteryzacji świetnie się przechowują, aż do kolejnego sezonu. O ile uda im się nie ulec pożarciu. 😉

Ingrediencje:

  • 2,5 kg ogórków
  • 4 łyżek soli 
  • 1 główka i 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pieprzu cayenne
  • 1,5 szklanki octu 10% – 375 ml
  • 3 szklanki cukru – 0,75 kg
  • 8 łyżek oleju – 120 ml
smocze języczki ogórki po namoczeniu
© foto Anna Cerzniewska

Wykonanie:

smocze języczki ogórki w trakcie krojenia
© foto Anna Cerzniewska

Ogórki namoczyć w zimnej wodzie, wyszorować i pokroić na ćwiartki, a większe nawet na 6-8 części. Zasypać solą i odstawić na 6 godzin. Potem odlać wodę z ogórków.

smocze języczki pokrojone i nasolone ogórki
© foto Anna Cerzniewska

Dodać czosnek zgnieciony przez praskę i pieprz cayenne. Wymieszać, nie musi być dokładnie bo potem i tak wymieszają się z zalewą.

smocze języczki ogórki zalane zalewą z przyprawami
© foto Anna Cerzniewska

Zagotować ocet, cukier i olej. Chwilkę przestudzić i wlać zalewę do ogórków. Odstawić na 12 godzin Wkładać do słoików, nie pasteryzować.

Buon appetito.

Pamiętajmy o zasadzie – tradycyjne marynaty przyrządzane na bazie octu spirytusowego mają zakwaszający charakter, z kolei marynaty przygotowywane przy użyciu octu jabłkowego działają alkalizująco na organizm.