Smaki na szczęście z upływem lat się zmieniają, wracamy więc do banicy. W oryginalnych przepisach ser to sirene (owczy), mieszanka twarogu z bryndzą, a  polskich recepturach najczęściej ser feta lub bałkański. Ciasto filo pojawiło się nawet w naszej mieścinie. Jedno ma całkiem godziwy skład – bez niepotrzebnych dodatków takich jak: lecytynowy emulgator, sorbinian potasu, L-cysteina. Paczka jest jednak takiej wielkości, że wymaga szybkości i przygotowania dwóch lub nawet trzech rodzajów nadzienia.

przygotowania

Do całego ciasta 400 g (10 arkuszy) przygotuj dwie duże okrągłe blachy, wysmaruj oliwą. Możesz przygotować małe banice. Potrzebne wtedy będzie jedno naczynie na każde dwa arkusze ciasta. Rozgrzej pół szklanki oliwy (100 ml) z połową kostki masła (100 g). Na 10 arkuszy ciasta przygotuj dwa farsze.

nadzienie

Bazą farszu zawsze są:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki jogurtu

wariant 1

  • 1,5 opakowania pokruszonej fety (twardej)
  • wymieszaj, zostaw niewielkie grudki w mieszaninie
  • można do nadzienia dodać żółty tarty ser, ale danie staje się ciężkostrawne

wariant 2

  • 3/4 opakowania sera feta pokruszyć
  • dodać taka sama objętość zieleniny, czyli:
  • sparzonego i posiekanego szpinaku
  • garść pietruszki
  • 2 ząbki czosnku,
  • dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową
  • garść orzechów włoskich (opcjonalnie)

wariant 3

  • 150 g sera białego
  • garść sparzonych rodzynek
  • garść posiekanych orzechów (opcjonalnie)
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • miód (opcjonalnie)
dwie mini banice z sałatką z pomidorów i oliwkami

Przygotuj mokrą ściereczkę i dokładnie przykrywaj płaty ciasta podczas robienia banicy.
Ciasto maluj masłem z oliwą, nakładaj farsz jak na naleśnik, zwijaj i formuj z rulonów ślimak na blasze tortownicy. Wierzch także obficie pomaluj tłuszczem.
Piecz banice w temperaturze 1800 C przez 20 min z termoobiegiem lub 30 – 40 min w piekarniku z włączonymi grzałkami góra – dół.