Pierwsza kalarepka w sezonie jest długo wyczekiwana. Przynosi ze sobą słodkawą chrupkość. Znika w twarożku lub krojona w plasterki jest pogryzana do śniadania. Na drugą kalarepkę jesteśmy przygotowani, wiemy z czym się liczyć. Piąty tydzień z kalarepą jest przełomowy. Nie za bardzo już wiadomo co z nią zrobić. Znudziła wszystkich setnie. Najwyższy czas zejść z utartego szlaku i udać się w nieznane. Takim wypadem mogą być placki z kalarepy.

składniki

  • 1kg kalarepy
  • cebula
  • 2 jajka
  • mąki ile zabierze ciasto
  • przyprawy do smaku

wykonanie

  • kalarepę zetrzeć i odcisnąć
  • zetrzeć lub drobniutko pokroić cebulę
  • dodać jajko i mąkę, doprawić
  • piec jak placki kartoflane
pierwsza kalarepka - placek z warzywa ułożony na jarmużu i rukoli, posypany krążkami cebuli i pokrojoną czerwoną papryką

Słodkie warzywo będzie się chętnie przypalało. Dobrze jest po obsmażeniu włożyć placki do nagrzanego piekarnika aby środek na pewno był dopieczony. Z plackami z kalarepy po węgiersku 😉 dobrze spotka się sos mięsny albo w wersji wege tofu zmieniające życie.

P.S.
Nie trzymajcie gotowej masy w lodówce, nawet w szczelnym pojemniku.
Zapachu nie pozbędziecie się długo!