Pierwsza kalarepka w sezonie jest długo wyczekiwana. Przynosi ze sobą słodkawą chrupkość. Znika w twarożku lub krojona w plasterki jest pogryzana do śniadania. Na drugą kalarepkę jesteśmy przygotowani, wiemy z czym się liczyć. Piąty tydzień z kalarepą jest przełomowy. Nie za bardzo już wiadomo co z nią zrobić. Znudziła wszystkich setnie. Najwyższy czas zejść z utartego szlaku i udać się w nieznane. Takim wypadem mogą być placki z kalarepy.
składniki
- 1kg kalarepy
- cebula
- 2 jajka
- mąki ile zabierze ciasto
- przyprawy do smaku
wykonanie
- kalarepę zetrzeć i odcisnąć
- zetrzeć lub drobniutko pokroić cebulę
- dodać jajko i mąkę, doprawić
- piec jak placki kartoflane
Słodkie warzywo będzie się chętnie przypalało. Dobrze jest po obsmażeniu włożyć placki do nagrzanego piekarnika aby środek na pewno był dopieczony. Z plackami z kalarepy po węgiersku 😉 dobrze spotka się sos mięsny albo w wersji wege tofu zmieniające życie.
P.S.
Nie trzymajcie gotowej masy w lodówce, nawet w szczelnym pojemniku.
Zapachu nie pozbędziecie się długo!