Idealna frużelina, poszukiwania. W „internetach” jest mnóstwo przepisów na różnego rodzaju frużeliny. Jedne z żelatyną inne z mąką ziemniaczaną, najczęściej zaś dwa w jednym. Co wybrać, aby rozkoszować się smakami lata w środku zimy. Co sprawdzi się zarówno z goframi jak i z chałką…
Postanowiłam skomponować własny przepis na wegańską frużelinę borówkową… Bez mąki, żelatyny i kwasku cytrynowego. I mam ją bajecznie prostą w wykonaniu i nieziemsko pyszną.
Siostrzenice opróżniły garnek niezwykle szybko i już wszyscy oczekują kolejnej dostawy i rozpoczęcia produkcji zimowych zapasów. Tylko czy zapasy dotrwają do zimy…
![frużelina idealna - dwie kromki chałki na drewnianej desce. Jedna posmarowana samym masłem, na drugiej rozłożona frużelina borówkowa. Towarzyszą im filiżanka z kawą, otwarty weck z frużeliną i kilka borówek. Widok z góry.](http://horreum.e-ngo.pl/wp-content/uploads/2022/08/PSX_20220814_105501.jpg)
![idealna frużelina - łyżeczka z frużeliną borówkową, w tle weck wypełniony frużeliną; widok z góry.](http://horreum.e-ngo.pl/wp-content/uploads/2022/08/PSX_20220814_105426.jpg)
Wykonanie:
Borówki płuczemy i przebieramy, usuwając ewentualne gałązki, listki i ogonki. Wsypujemy do garnka. Dodajemy cukier wymieszany z pektyną oraz sok z cytryny. Powoli podgrzewamy do osiągnięcia temperatury 90°C. Przez kolejne 10 min. utrzymujemy temperaturę nie przekraczającą 90°C aby borówki nie straciły swych cennych właściwości. W czasie podgrzewania mieszamy od czasu do czasu.
Przekładamy do wyparzonych lub wypieczonych słoików. Pasteryzujemy 20 min. w piekarniku.
Jeśli ktoś woli konsystencję zbliżoną do kisielu, można zmniejszyć ilość pektyny.
![idealna frużelina - dwie kromki chałki na drewnianej desce. Jedna posmarowana samym masłem, na drugiej rozłożona frużelina borówkowa. W tle otwarty weck z frużeliną i kilka borówek. Widok z boku.](http://horreum.e-ngo.pl/wp-content/uploads/2022/08/PSX_20220814_105343.jpg)
![znak żywności wegetariańskiej](http://horreum.e-ngo.pl/wp-content/uploads/2022/08/wege.jpg)
1 thought on “frużelina idealna”
Comments are closed.