Skoro do piekarnika trafiać będą dwa chleby plus, a w poprzednim wpisie już się z tym „plusem” uporałam, to czas na bazową recepturę chleba mieszanego na zakwasie.
etap I
budzenie zakwasu
- minimum dwie łyżki zakwasu wyjętego z lodówki
- 300 ml wody (może być ciut więcej, gdyby mieszanina była baaardzo gęsta)
- 300 g maki żytnej pełnoziarnistej typ 2000
- wymieszać, zostawić w cieple na noc
etap II
składniki
- 540 – 600 g zaczynu czyli obudzonego wcześniej zakwasu (resztę, zamkniętą w słoiku odłożyć do lodówki)
- 400 ml wody
- 12 g soli
- 100 g mąki orkiszowej typ 1050
- 100 g mąki pszennej chlebowej
- 200 g mąki żytniej 720
etap III
- składniki wymieszać, zostawić pod przykryciem na godzinę
- po tym czasie, zależnie od upodobań, dodać słonecznik, orzechy, dynię itp. mogą być prażone,
- wymieszać
- natłuścić dwie foremki(30×12)
- przełożyć do nich równe części ciasta
- przykryć i czekać na urośnięcie
- piec wg. wcześniej podanego schematu
kalkulacja chleba
dla chleba bez dodatków
- żytnia pełnoziarnista koszt 1,77 zł
- mąka orkiszowa koszt 1,3 zł
- pszenna za 0,7 zł
- żytnia jasna za 1,38 zł
- razem 5,15 zł plus energia elektryczna a o niej w ostatnim akcie.
4 thoughts on “kalkulacja pieczenia chleba w domu (akt II)”
Comments are closed.