Skoro do piekarnika trafiać będą dwa chleby plus, a w poprzednim wpisie już się z tym „plusem” uporałam, to czas na bazową recepturę chleba mieszanego na zakwasie.

chleb mieszany w lnianym worku, obok świeca woskowa w świeczniku, kilka fioletowych winogron

etap I

budzenie zakwasu

  • minimum dwie łyżki zakwasu wyjętego z lodówki
  • 300 ml wody (może być ciut więcej, gdyby mieszanina była baaardzo gęsta)
  • 300 g maki żytnej pełnoziarnistej typ 2000
  • wymieszać, zostawić w cieple na noc

etap II

składniki

  • 540 – 600 g zaczynu czyli obudzonego wcześniej zakwasu (resztę, zamkniętą w słoiku odłożyć do lodówki)
  • 400 ml wody
  • 12 g soli
  • 100 g mąki orkiszowej typ 1050
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 200 g mąki żytniej 720

etap III

  • składniki wymieszać, zostawić pod przykryciem na godzinę
  • po tym czasie, zależnie od upodobań, dodać słonecznik, orzechy, dynię itp. mogą być prażone,
  • wymieszać
  • natłuścić dwie foremki(30×12)
  • przełożyć do nich równe części ciasta
  • przykryć i czekać na urośnięcie
  • piec wg. wcześniej podanego schematu

kalkulacja chleba

dla chleba bez dodatków

  • żytnia pełnoziarnista koszt 1,77 zł
  • mąka orkiszowa koszt 1,3 zł
  • pszenna za 0,7 zł
  • żytnia jasna za 1,38 zł
  • razem 5,15 zł plus energia elektryczna a o niej w ostatnim akcie.