rozwiązania eco freaka
Kilka słów o tym co zrobić, aby otrzymać pektynę w warunkach domowych. Na następny sezon będzie gotowy naturalny zagęstnik do domowych przetworów. Wystarczy trochę pasji zbieracza.
Odkładamy do pudełka w zamrażalniku:
- ogryzki, które zostały po okrojeniu jabłek np. na mus,
- skórki, które nie załapały się na robienie z nich octu
- wytłoki po przygotowaniu soku
- ew. twarde części z ananasa
- i albedo z cytrusów
![pektyna, stanowisko rozbioru jabłek, w misce jabłka do obróbki, na desce obrane i ogryzki, w drugiej misce skórki](http://horreum.e-ngo.pl/wp-content/uploads/2022/10/IMG_20220917_135106s.jpg)
i resztki na pektynę
![pektyna składniki - rozmrażające się ogryski, twarde cześci ananasa, skórki z jabłek](http://horreum.e-ngo.pl/wp-content/uploads/2022/10/IMG_20221002_172908s.jpg)
Kiedy tych dobroci uzbiera się kilogram
- rozmrażamy,
- wkładamy do garnka,
- zalewamy połową szklanki wody
- i gotujemy ok. 25 min
- później warto byłoby przepuścić przez wyciskarkę (aby muszki owocówki z okolicy nie przypuściły frontalnego ataku na kuchnię)
- można jednak tylko odsączyć na plastikowym sicie przez noc
- jeśli pektyna nie jest zbyt lepka, trzeba odparować
- teraz przelewamy do wyparzonego słoika
- i pasteryzujemy ok. kwadransa od zagotowania się wody.
![](http://horreum.e-ngo.pl/wp-content/uploads/2022/08/vege.jpg)
![oznaczenie bezglutenowy - napis i kłosy](http://horreum.e-ngo.pl/wp-content/uploads/2022/12/Gluten_freeS.jpg)
2 thoughts on “pektyna domowa”
Comments are closed.