rozwiązania eco freaka

Kilka słów o tym co zrobić, aby otrzymać pektynę w warunkach domowych. Na następny sezon będzie gotowy naturalny zagęstnik do domowych przetworów. Wystarczy trochę pasji zbieracza.
Odkładamy do pudełka w zamrażalniku:

  • ogryzki, które zostały po okrojeniu jabłek np. na mus,
  • skórki, które nie załapały się na robienie z nich octu
  • wytłoki po przygotowaniu soku
  • ew. twarde części z ananasa
  • i albedo z cytrusów
pektyna, stanowisko rozbioru jabłek, w misce jabłka do obróbki, na desce obrane i ogryzki, w drugiej misce skórki
stanowisko rozbioru jabłek do robienia musu, octu
i resztki na pektynę
pektyna składniki - rozmrażające się ogryski, twarde cześci ananasa, skórki z jabłek

Kiedy tych dobroci uzbiera się kilogram

  • rozmrażamy,
  • wkładamy do garnka,
  • zalewamy połową szklanki wody
  • i gotujemy ok. 25 min
  • później warto byłoby przepuścić przez wyciskarkę (aby muszki owocówki z okolicy nie przypuściły frontalnego ataku na kuchnię)
  • można jednak tylko odsączyć na plastikowym sicie przez noc
  • jeśli pektyna nie jest zbyt lepka, trzeba odparować
  • teraz przelewamy do wyparzonego słoika
  • i pasteryzujemy ok. kwadransa od zagotowania się wody.