shiitake marynowane w słoiku, obok miedziana patelnia i liście laurowe

Shiitake są źródłem betaglukanu i przeciwutleniaczy. To pokarm przeciwzapalny, wzmacniający, zwiększający odporność. Poleca się używanie ich tam, gdzie wykorzystywane są borowiki. Dlatego na zdjęciu shiitake marynowane. Z kilograma grzybów wyjdzie, po zblanszowaniu, 5 słoików marynaty, wystarczy połowa zalewy.

przechowywanie

  • unikaj wilgoci, nie zanurzaj w wodzie, rób im prysznic
  • przechowywane kapeluszem w dół, pozostałością nóżki ku górze
  • nóżki oddzielnie sprawdzą się jako baza do sosu lub zupy
  • w temperaturze pokojowej przetrwają kilka dni, zapakowane w woreczek foliowy z wkładem osuszającym (papierem) lub w papierowej torebce
  • w lodówce opakowane jak wyżej lub w polecanej niegdyś szklarence będą świeże tydzień
  • przez miesiąc można je przechowywać zamrożone, wcześniej przygotowane: ugotowane, usmażone albo zblanszowane
  • aby w potrawie nie ciemniały, należy blanszować je 5 minut w wodzie (470ml) z dodatkiem łyżeczki soku z cytryny, po tym zabiegu koniecznie osuszyć ręcznikiem
    Podobnie można traktować pieczarki używane do potraw azjatyckich, smażone przez krótki czas na woku mają podówczas niebywałą konsystencję.

Zdaniem niektórych hodowców Mrożone grzyby shiitake są o wiele smaczniejsze niż surowe grzyby shiitake, a suszone grzyby shiitake są znacznie smaczniejsze niż mrożone grzyby shiitake.

Sięgaj śmiało po przepisy.

grzyby shiitake ułożone na plastrze drewna brzozowego
© foto Anna Cerzniewska

przygotowanie

  • używamy dużych temperatur
  • grzyby smażymy, wrzucając na rozgrzany tłuszcz, tylko jedna warstwa na patelni
  • polecany dodatek wędzonej soli i wędzonego pieprzu

najprostszy przepis

  • pokroić wszystkie składniki: imbir, czosnek, cebulę, grzyby
  • rozgrzej wok do dymienia
  • dodaj niewielką ilość oleju ryżowego/arachidowego
  • wrzuć na wok pokrojone warzywa
  • smaż 30 s
  • dodaj shiitake i smaż 2-3 minuty