Kotlety bezglutenowe… a jakie miałyby być, skoro kotlet kojarzy nam się zwykle z mięsem? Ostatnio napisy na opakowaniach głoszą, że wyrób jest wolny od glutenu. A nie dotyczy to chleba czy słodkich wypieków, ale śmietany i wyrobów mięsnych. Zgodnie z modą zatem polecamy bezglutenowe kotlety, które -jakoś tak wyszło- że są również… bezmięsne.
składniki
dwie lub trzy niewielkie cukinie
cebulka
ząbek lub dwa czosnku
marchewka lub dwie
trochę koperku
szklanka płatków owsianych
jedno duże lub dwa małe jajka
wykonanie
- zetrzyj na tarce o grubych oczkach cukinie, posól, ugniataj i pozostaw w misce na 10 minut
- tymczasem zetrzyj marchewkę i cebulę
- posiekaj czosnek i koperek
- odciśnij cukinię
- zblenduj płatki
- wymieszaj wszystkie składniki, użyj tyle płatków ile „zabierze” masa (resztę pozostaw do obtoczenia kotlecików)
- dopraw solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami
- formuj kotleciki
- smaż na złoto
2 thoughts on “kotlety bezglutenowe”
Comments are closed.