Kotlety bezglutenowe… a jakie miałyby być, skoro kotlet kojarzy nam się zwykle z mięsem? Ostatnio napisy na opakowaniach głoszą, że wyrób jest wolny od glutenu. A nie dotyczy to chleba czy słodkich wypieków, ale śmietany i wyrobów mięsnych. Zgodnie z modą zatem polecamy bezglutenowe kotlety, które -jakoś tak wyszło- że są również… bezmięsne.

kotlety bezglutenowe z przepisu podane z żółtą fasolką szparagową

składniki

dwie lub trzy niewielkie cukinie
cebulka
ząbek lub dwa czosnku
marchewka lub dwie
trochę koperku
szklanka płatków owsianych
jedno duże lub dwa małe jajka

wykonanie

  • zetrzyj na tarce o grubych oczkach cukinie, posól, ugniataj i pozostaw w misce na 10 minut
  • tymczasem zetrzyj marchewkę i cebulę
  • posiekaj czosnek i koperek
  • odciśnij cukinię
  • zblenduj płatki
  • wymieszaj wszystkie składniki, użyj tyle płatków ile „zabierze” masa (resztę pozostaw do obtoczenia kotlecików)
  • dopraw solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami
  • formuj kotleciki
  • smaż na złoto