To już drugi Dzień Makaronu w horreum. Przypominamy zatem co z makaronem pojawiło się wcześniej. Bazą dla makaronu była najczęściej pszenica, zatem o niej kilka akapitów. Pisałam, że dla mnie makaronem jest tylko produkt z pszenicy twardej (durum), ale co kto lubi. Najprostszy przepis na domowy makaron można znaleźć tu. Dla tych co lubią kuchnię azjatycką także kilka zdań o makaronie szklanym i daniach z jego wykorzystaniem jak sajgonki czy bao.
Najprostszy przepis na włoskie pierwsze danie to spaghetti AOP czyli aglio, olio, pepperonicno. Domowy kucharz przesmaża cieniuteńko pokrojony czosnek na oliwie, po czym wyjmuje złote talarki. Na patelnię wrzuca niedbale osączony ugotowany makaron, pozwala mu się przez minutę unurzać w aromatycznej oliwie. Posypuje płatkami ostrej papryki i natychmiast zdejmuje z ognia. Makaron, po dodaniu czosnku i tartego sera typu parmezan, to samograj. Dla pięknego wyglądu można także udekorować danie odrobiną natki pietruszki.