Po świąteczno-noworocznych szaleństwach nie tylko kulinarnych, pora na zmianę nawyków żywieniowych… A z całą pewnością na urozmaicenie jadłospisu i trochę lżejszą kuchnie…

A więc bezglutenowo?

Jedni lubią eksperymentować, bo standardowe im się przejadło, inni dla zdrowia muszą z glutenu zrezygnować, jeszcze inni odstawiają go, bo taka moda…

Niezależnie od motywacji kucharza, warto wypróbować pasztet rybny w wydaniu bezglutenowym… Tym bardziej, jeśli tak jak my, ma się dobre źródło pysznej i świeżej ryby…

Ingrediencje:

  • 1-1,1 kg tuszki z pstrąga Gospodarstwo Milewscy
  • sól czosnkowa Dary natury
  • pół małej dyni Hokkaido (wyrążamy pestki)
  • 9 łyżek kaszki manny jaglanej Helpa/Biobabalscy
  • opakowanie jajek przepiórczych – lub jajka kurze około 156 g
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek Bioveri
  • 3 cebule lub suszona cebula Dary natury
  • główka czosnku
  • kwiat gałki muszkatołowej – do smaku niewielka ilość (opcjonalnie)
  • sos Worcester [wʊstər] – do smaku

Utensylia:

  • maszynka do mielenia mięsa
  • formy do pieczenia
pasztet rybny - plastry na desce z łupka - widok z boku
© foto Anna Cerzniewska

Wykonanie:

Tuszki z pstrąga płukamy, odsączamy na papierowym ręczniku. Obficie przyprawiamy solą czosnkową i skrapiamy oliwą z oliwek. Układamy na brytfannie lub ceramicznej formie do pieczenia. Stosując się do zasad ekonomii pieczenia w tej samej formie umieszczamy główkę czosnku i pół dyni. Dynię również skrapiamy oliwą i przyprawiamy solą czosnkową. Przykrywamy mokrym papierem do pieczenia i folią aluminiową. (Tak by folia nie dotykała pożywienia).
Pieczemy około 40 min w piekarniku nagrzanym do 175°C. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.

pasztet rybny - plastry na desce z łupka w towarzystwie dyni, cebuli i czosnku - widok z góry

Cebulę obieramy, kroimy w plasterki, piórka jak kto woli. Smażymy do zbrązowienia na odrobinie oliwy.

Z tuszek usuwamy kręgosłup, ości i płetwy. Ząbki czosnku wydobywamy z łupin. Dynię, pstrągi, czosnek i przesmażoną cebulkę mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa z najdrobniejszym sitkiem.

Do zmielonej masy dodajemy jajka przepiórcze, sos Wostersher, kwiat gałki muszkatołowej (opcjonalnie) oraz kaszkę mannę jaglaną. Dokładnie mieszamy.

Masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Papier dobrze lekko natłuścić oliwą.

Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 175°C. Studzimy i schładzamy w lodówce lub na balkonie (opcja dostępna przy temperaturze na zewnątrz poniżej 5°C)

Buon appetito.
A.C.