zalety domowej uprawy

  • Możemy przygotować niewielkie ilości bardzo różnych rodzajów kiełków
  • Jest bardzo tania, potrzebne rzeczy do niej każdy ma w domu więc uprawę możemy zacząć od zaraz
  • Niektóre kiełki trzeba płukać częściej, bo ziarna puszczają więcej śluzu. Czasami sprzyja to pleśni. Gdy problem pleśni pojawia się nagle kiełkownicy musimy wyrzucić całą jej zawartość, naczynie trudno zdezynfekować. Przy uprawie słoikowej usuwamy kiełki i dezynfekujemy tylko zainfekowany słoiczek
  • Możemy codziennie lub co dwa dni nastawiać coraz to nowe kiełki i w ten sposób codziennie dostarczać sobie świeżej zieleniny

potrzebne będą

  • ekologiczne nasiona na kiełki (niezaprawiane, nieotoczkowane)
    • słoik – wielkość w zależności od tego ile chcesz wykiełkować
    • gaza lub bandaż oraz gumka recepturka (to będzie zabezpieczenie by ziarna nie uciekały podczas płukania)

    wykonanie

    Wsypujemy suche nasiona do słoików – ja daję ok łyżeczki nasion na mały słoik 200 ml.Słoik z ziarnami zalewamy wodą z kranu do połowy jego wysokości – tak przygotowane ziarno zostawiamy do namoczenia na około 6-10 godz ( w zależności od wielkości ziaren) – ja zwykle zostawiam na noc. Po tym czasie wierzch słoika zakrywamy gazą i zabezpieczamy gumką – wylewamy wodę przez gazę – nalewamy świeżej, płuczemy ziarna i wodę wylewamy. Wody używamy do podlewania kwiatów.

    Słoik z opłukanymi ziarnami (bez wody) stawiamy najlepiej pochyło na innym naczyniu (kubku, słoiku, filiżance), tak by resztki wody swobodnie obciekały (i nie wytwarzało się środowisko przyjazne pleśni) jednak tak, by do ziarenek był stały dopływ świeżego powietrza.

    Takie słoiki stawiamy w półcieniu – ziarna płuczemy wodą 2 razy dziennie.

    W zależności od rodzaju ziaren – kiełki będą dobre już po około 3 dniach.

    dla horreum Alina Grad