Ludy krajów północy wymyśliły cudowne sposoby przechowywania warzyw. Cudowne, bo taką właśnie mają moc kiszonki. Ale tym razem nie o tym. Wpis jest zebraniem naszych receptur na wykorzystanie buraków.

  • wiosenna sałatka a’la chłodnik (już za nami, ale też przez chwilę obecna)
  • buraki na surowo w carpaccio
  • buraki klasyczne – gotowane (jeszcze lepiej by były pieczone), krojone w plasterki polewane winegretem z dość sporą ilością roztartego czosnku, tymiankiem, oprószone twarogiem kozim

zakwas z buraków

Na bazie przepisu na kiszonki.
Z dodatkami wedle uznania,
na pewno przydadzą się:

  • czosnek
  • liść laurowy
  • koper

Zakwas można przechowywać bez pasteryzowania.

barszcz czerwony w filiżance, krokiet na talerzuku, obok serwetka, kompozycja na zielonym tle

barszczyk do słojów na zimę

Powstaje na bazie tego przepisu, ale z modyfikacją.

  • przygotowuję bulion z warzyw: marchewki, pietruszki, selera, pora i lubczyku z dodatkiem liścia laurowego, ziarnka ziela angielskiego, pieprzu i soli
  • zapominam o lekko bulgoczącym wywarze na godzinkę
  • po tym czasie wyjmuję warzywa
  • teraz w wywarze powolutku gotować się będą obrane i z lekka rozdrobnione buraki
  • do barszczyku dodaję sok z cytryny, dwa ząbki czosnku, grzybki i majeranek
  • po ugotowaniu warzyw do miękkości, za radą Ani przeciskam buraki przez wyciskarkę (zdejmuję zewnętrzny pierścień, aby wytłoczyny zachowały część soku)
  • barszczyk można pasteryzować na zimę
buleki z zakwasem z buraków i barszczykiem, cebula i granatowe owoce winobluszczu na czerwonych łodyżkach
w butelce po lewej zakwas, po prawej barszczyk

buraki na zimę

  • ugotować/upiec buraki
  • zetrzeć na dużych łezkach tarki
  • dodać do smaku:
    • soku z cytryny/octu jabłkowego
    • oliwy
    • soli
    • pieprzu
  • pakować do słojów, pasteryzować 15-20 min.

a zimą

  • użyj bez podgrzewania, dopraw większą ilością oliwy, cytryny, ew. czosnku
  • podaj zasmażane
  • wykorzystaj do zrobienia kotletów wegetariańskich jak wyżej.

rozwiązania eco freaka

  • warzywa z wywaru – marchew i pietruszka będą bazą do sałatki, seler spocznie w zamrażalniku wraz ze swymi kolegami i w odpowiednim czasie zmieni się w bezrybne kotlety
  • zieleniną nakarmię kompost
  • buraczane wytłoczyny mieszam z chrzanem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i otrzymuję ćwikłę, którą można nawet pasteryzować (nawet 40 min.)
  • wytłoki z buraka warto przechować w pasteryzować malutkich słoikach (10 minut od zagotowania się wody) wykorzystywać do burgerów.
  • kwaśne wytłoki sprawdzą się jako domieszka do burgerów, złamią słodki smak buraków, którego trudno pozbyć się zwiększając nawet ilość przypraw
  • mieszamy buraki wyjęte ze słoika słodkie z tym z zakwasu,
  • doprawiamy przesmażoną cebulką, czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem,
  • dodajemy jajko lub w wersji wegańskiej ugotowaną kaszę jaglaną, można też dodać zmielone siemię lub nasiona babki
  • panierujemy w bułce tartej i smażymy
burgery z buraków słodkich i wytłoczyn pozostałych po zkawasie, obok na talerzu brokuły i w rondelku bułka tarta

Na kolejne pomysły czekamy w komentarzach.