Pomysł na zakręcone ciasto pochodzi z przepisu Weganona.
Chyba jednak bardziej przyda się przepis na „mleko” owsiane. Przygotowujemy z proporcji 1 łyżka płatków na 100ml wody. Można je lekuchno posolić albo, dodając daktyle, dosłodzić.
Błyskawiczne „mleko” najlepiej wychodzi z mocno schłodzonej wody. Napój przygotowuje się w blenderze i na koniec odcedza. Jest też wersja na gorąco, jednak „mleko” robi się wtedy bardziej gęste. Oczywiście można je zrobić, zalewając płatki wodą na całą noc, wyciskając w wyciskarce do soku, ale błyskawiczne jest super opcją, kiedy brak nam zamiennika mleka krowiego do koktajli owocowych lub wypieków.
![na trójkątnej białej chuście rozłożonej na trawie, na drewnianej podstawce z rączką ułożony placek uformowany z truskawek zawijanych w paski ciasta](http://horreum.e-ngo.pl/wp-content/uploads/2022/08/IMG_20220618_164423-1.jpg)
Truskawki i wiśnie należą do „brudnej dwunastki” – kupuj tylko bio!
Kolejne zakręcone ciasto będzie z wiśniami od Polubio, ale do tego będzie trzeba najpierw przygotować odrobinę konfitury.
![](http://horreum.e-ngo.pl/wp-content/uploads/2022/08/vege.jpg)
5 thoughts on “zakręcone ciasto z owocami”
Comments are closed.