Napoje ziołowe są zamiennikami kawy i czarnej herbaty, które można przyrządzać niezależnie od pory roku. Latem będziemy chętniej wybierać macerat, przez pozostałe miesiące raczej napar lub odwar. To nazewnictwo jest zgodne zesposobem przygotowywania napoju.

Odwar to sposób przygotowania kłączy, kory, nasion, owoców czy korzeni/bulw roślin. Dekokt otrzymuje się poprzez zalanie składników letnią wodą i gotowanie przez 5-30 minut w zależności od gatunku użytego surowca.

Napar otrzymujemy zalewając zioła i zaparzające je pod przykryciem. W ten sposób przygotowuje się kwiaty, drobne nasiona i liście.

Macerat – zioła zalewamy letnią a nawet zimną wodą. Pozostawiamy na 8 godzin. Na zdjęciu macerat wodny z melisy.

szklana butelka z nadrukiem w bohaterów Ulicy Sezamkowej wypełniona płynem w którym moczą się gałązki ziół, z lewej strony bukiet melisy, z drugiej oszroniona szklanka