truskawki z dodatkami
Truskawki mają swoich ulubieńców. Chętnie idą w parze z kwiatami czarnego bzu, jaśminowcem wonnym (o nazwie którego dowiedziałam się dziś, wcześniej żyłam w niewiedzy, dzięki Aniu!) i płatkami […]
Truskawki mają swoich ulubieńców. Chętnie idą w parze z kwiatami czarnego bzu, jaśminowcem wonnym (o nazwie którego dowiedziałam się dziś, wcześniej żyłam w niewiedzy, dzięki Aniu!) i płatkami […]
Uchronić przed nachalnością reklam się nie da, trzeba byłoby przestać żyć w świecie mediów, ale dopadną niewinnego nawet na ulicy. Z całego reklamowego chłamu pamiętam jedną reklamę, w mojej ocenie wyjątkowo celną. Dziecię stoi dłuższy czas przed otwartą lodówką i krzycząc pyta o coś, czego szuka, a co ma dokładnie przed oczyma. Matka nawet nie patrzy w tę stronę i odpowiada: „za sałatą”.
W ubiegłym tygodniu zakończyliśmy ostatnią akcję zbierania nakrętek. Od połowy 2024 roku nakrętki mają być na stałe przytwierdzone do opakowań jak w przypadku butelek z dzióbkiem. Choć stracą podopieczni organizacji […]
Zamknęliśmy sezon cytrusowy całkiem pokaźnym zamówieniem na sycylijskie cytryny. Pora przygotować deser, który jest niczym orzeźwiający powiew wiatru w upalny dzień.
Szparagi należą do czystej piętnastki to znaczy, że nie musimy specjalnie wybierać ekologicznych warzyw, by nie narazić zdrowia na szwank. Zielone badylki nie kumulują w sobie zanieczyszczeń.
„Skończyłem szkołę rolniczą. Wiem, że inaczej się nie da. Sypałem i będę sypał.” Z rozmowy z rolnikiem na temat pestycydów.
Miesiące wiosenno-letnie każdemu kojarzą się chyba z wypoczynkiem poza domem. Moje miłe wakacyjne i jednocześnie gastronomiczne skojarzenia budzą pomidory, oliwki i do tego obowiązkowo jasne pieczywo. Wszelkiego rodzaju focaccie, piadiny, pity […]
Jedno z naszych ulubionych certyfikowanych gospodarstw ogłosiło rozpoczęcie sezonu truskawkowego. Nie ma się co dziwić, wszak położone jest bardziej na południe. U nas truskawkowe krzaczki dopiero obsypane kwiatkami.
Obieranie ananasa było zawsze dla mnie czynnością frustrującą. Tyle zmarnowanego dobra – skórki, excusez le mot głąb, fantazyjny pióropusz. Wytłumaczeniem dla eco freaka pozostaje stwierdzenie, że kompost tez jeść coś musi.
Roślinne zamienniki nabiału. Od mleka, przez jogurty do serów.