Chętnie jednak wykorzystuję wszelkie receptury less waste. Z radością powitałam więc możliwość wyciskania soku ze wzmiankowanego anansowego głąba. Sok z rdzenia zawiera chyba więcej bromelainy, która jakoś przydaje się w syropie przeciwkaszlowym. Prawdopodobnie, jak każdy enzym trawienny, zjada to co organizmowi nieprzydatne – na przykład stany zapalne.

ananas jesienno-zimowy

Aby zrobić sok przeciwkaszlowy wystarczy:

  • 1 szklanka soku z ananasa z rdzeniem
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • łyżeczka sproszkowanego imbiru równa 6 cm świeżego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • szczypta soli i kurkumy
  • łyżka miodu

Specyfik po wymieszaniu pije się w ilości 1/4 szklanki do 3 razy dziennie.

ananas do zadań specjalnych

Kolejnym pomysłem było wykorzystanie wszystkich obierek do przygotowania octu wykorzystywanego podczas sprzątania. Przepis na ocet taki jak w przypadku innych roślin. Ważne, by dać szanse owocom zmienić się w ocet bo sprzątanie cukrem wychodzi dość słabo. Ocet ananasowy mieszam z octem cytrynowym i mole spożywcze nie mają szans w szafkach wymytych taką mieszanką.

tepache

Przygotowując ocet z ananasa nie wpadłam na to, że można przyrządzać z niego fermentowany napój. Dopiero nazwa tepache i jej wyjaśnienia w sieciskłoniły mnie do zatrzymania fermentacji nim powstanie ocet. Jako, że bardzo lubię kefir wodny i kwas chlebowy, tepache mnie urzekł(o). Popijam, pogryzam pływające kawałki owocu i niestraszne mi będą w tym roku upały.

kieliszek z tepache i kawałeczkiem ananasa
  • litr wody
  • laska cynamonu
  • pół szklanki cukru
  • wszystko zagotować
  • i ostudzić
  • zalać dobrze wyszorowane obierki z ananasa
  • dodać kolejny litr wody
  • w słoiku zabezpieczonym gazą
    pozwolić na fermentację ok. 3 dni
  • pić schłodzone
  • momżna dodać owoce