słodkie i zdrowe, makro borówek
© foto Anna Cerzniewska

Już nie pogrążamy się w melancholii, spowodowanej tym, że Ministerstwo borówki dostarcza swe plony tylko w stolicy. Mamy lokalnie dostęp do certyfikowanych borówek! Koniecznie trzeba w sezonie pochłaniać świeże owoce w dużych dawkach, a suplementację odłożyć na zimę. Borówki wpływają pozytywnie na pracę mózgu, wzrok, także na serce i układ trawienny. Te słodycze są wyjątkowo niskokaloryczne. Polecamy gorąco do porannej kawy.

Zawarte w owocach antocyjany mają jednak tendencję do degradacji w wysokich temperaturach. Dlatego lepiej je mrozić na zimę. Można też zrobić z borówek przetwory, dbając o to, by smażenie i pasteryzowanie nie przekroczyło 3 godzin, a temperatura nie przekraczała 95 stopni C.

słodkie i zdrowe - miseczka borówek jako dodatek do kawy, widok z góry
© foto Anna Cerzniewska