Podobno chińskiemu lekarzowi pacjent płacił za opiekę, póki był zdrowy. Zadaniem lekarza było utrzymać podopiecznego w dobrym stanie. W naszej tradycji przewrotnie, ale o tym samym – co dasz piekarzowi, nie dasz lekarzowi. Dlatego wciąż upieramy się przy zdrowym pożywieniu. Przy ostatniej wizycie TV dość często padało pytanie – czy zdrowo musi być drogo? Kolejny raz siadam więc do kalkulatora.
konfitura z owoców żurawiny
- 1000 g owoców żurawiny bio
- 300 g cukru trzcinowego Demerara
- słoik z odzysku,
- zakrętka
- gaz pod palnikiem przez godzinę (razem z pasteryzacją)
kalkulacja
owoce = 33,33 zł
cukier = 2,30 zł
zakrętka = 0,20 zł
razem około 36 zł
za 1350 g konfitury
zawierającej 74% owoców
koszt słoiczka konfitury
- 180 g = 4,8 zł
- 260 g = 6,9 zł
- 280 g = 7,20 zł
dla porównania
Jedna z bardziej znanych firm 180 g = 13,78 konfitura 66,7% owoców.
Super jakość, konfitura przygotowana z 100 g owoców i tylko 18 g cukru trzcinowego ceni się bardzo 260 g = 24,43 zł.
Kolejna z przedziwnym opisem: : żurawina (70 g na 100 g gotowego produktu), syrop z agawy (32,8 g na 100 g gotowego produktu), przecier jabłkowy (31 g na 100 g gotowego produktu)itd. Okazuje się, że w sumie w 100 g gotowego produktu jest 133 g składników. Słoiczek 280 g = 15,55 zł.
1 thought on “konfitura żurawinowa kalkulacja”
Comments are closed.