![Dwie kokosanki na białym talerzyku, pod nimi rozsypane ziarna kawy.](http://horreum.e-ngo.pl/wp-content/uploads/2023/05/PSX_20230521_124629.jpg)
Kokosowego szaleństwa ciąg dalszy…
Dzięki Bioveri i grupie zakupowej działającej przy stowarzyszeniu mamy dostęp do najlepszych wiórków kokosowych, do tego w jakości eko i w cenie niższej niż konwencjonalne w markecie.
Takie wiórki są bardzo wymagające. Chcą towarzystwa najlepszych składników i najdoskonalszych, najbardziej dopracowanych przepisów… 😉 Żarty żartami…
Po wielu eksperymentach wreszcie opracowałam recepturę na kokosanki prima sort… z cukrem trzcinowym i pomarańczową nutką. Leciutkie, puchate, chociaż z dodatkiem masła. Do tego jeszcze bezglutenowe. Idealne do małej czarnej i nie tylko…
Jeśli smakują nawet tym, którzy kokosowi mówią stanowczo nie, to co dopiero łasuchom, którzy go uwielbiają…
Utensylia:
- garnek + miska do ubijania nad parą wodną
- trzepaczka i mikser
- blacha do pieczenia (np. DRranty)
- papier do pieczenia
- gałkownica do lodów lub rękaw cukierniczy
![Trzy kokosanki obok filiżanka czarnej kawy, a pod nimi rozsypane ziarna kawy.](http://horreum.e-ngo.pl/wp-content/uploads/2023/05/PSX_20230519_221609.jpg)
Wykonanie:
Odważamy potrzebne składniki. Roztapiamy masło. Gdy zaczyna delikatnie brązowieć wsypujemy do niego wiórki kokosowe i wyłączamy ogień. Dodajemy olejek pomarańczowy, dokładnie mieszamy. Przekładamy do miski do ostygnięcia. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i jeszcze raz mieszamy.
Przygotowujemy bezę szwajcarską. W misie miksera mieszamy białka cukrem. Umieszczamy ją na garnku z gotującą się wodą i delikatnie ubijamy, aż do rozpuszczenia cukru. Temperatura masy nie powinna przekraczać 60°C. Gdy cukier się rozpuści zaczynamy właściwe ubijanie w mikserze. Powinno wystarczyć 4-5 min. W międzyczasie nagrzewany piekarnik do temperatury 175-180°C.
![Dwie kokosanki na białym talerzyku, obok filiżanka czarnej kawy, a pod nimi rozsypane ziarna kawy.](http://horreum.e-ngo.pl/wp-content/uploads/2023/05/PSX_20230519_221710.jpg)
Ubitą bezę delikatnie partiami dodajemy do wiórków z masłem. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze formujemy kokosanki. Możemy nakładać je gałkownicą do lodów lub wyciskać z rękawa cukierniczego.
Kokosanki pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, a ciastka pozostawiamy jeszcze przez 5-10 min w zamkniętym piekarniku. Później otwieramy piekarnik i studzimy jeśli chcemy wersję bardziej podsuszoną. Jeśli bardziej wilgotną, blachę wyjmujemy z piekarnika i studzimy na zewnątrz.
Buon appetito.
A.C.
![Kokosanka na białym talerzyku, obok filiżanka czarnej kawy, a pod nimi rozsypane ziarna kawy.](http://horreum.e-ngo.pl/wp-content/uploads/2023/05/PSX_20230519_221726.jpg)
Ciąg dalszy nastąpi wkrótce… szukajcie #cytrusowelove