Czym jest seitan? To zamiennik mięsa składający się w 100% z glutenu. Nie polecam przygotowywania seitanu w domu poprzez wypłukiwanie skrobi z wymieszanej z wodą mąki. Marnuje się przy tym mnóstwo wody. a efekt mizerny. W sprzedaży jest bio seitan, z paczki wychodzi około pół kilograma produktu.

Postępuj według instrukcji na opakowaniu – wymieszaj proszek z wodą. Później uformuj walec, krój w plasterki. Do gotującej się wody (1.5 l) dodaj zmiażdżone trzy ząbki czosnku, pół szklanki sosu sojowego, łyżkę słodkiej papryki.

Gotuj do napęcznienia. Seitan w plastrach wystarczy gotować 15 minut.

Wyjąć, ostudzić, szarpać na kawałeczki, obtoczyć w przyprawie. Pozwól jej wniknąć do masy. Idealnie byłoby żeby ich spotkanie trwało przez kilka godzin. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Sposoby podania

  • z frytkami, surówką z kapusty a’la coleslav (zamiast majonezu emulsja z musztardy i oliwy)
  • na grzankach w towarzystwie duszonej cebulki i papryki, przykryte zapieczonym serem
  • w zapieczone z serem w tortilli pełnej surówki