Po krótkim opisie zielonego mlecznego oolunga i wzmiance o tym jak zrobić własną herbatę typu earl grey na wybranej bazie, czas na owoce. W ofercie grupy zakupowej pojawią się bio owoce suszone takie jak róże, maliny, czereśnie.

rozwiązania eco freaka

  • Susz skórkę z kupionych bio pomarańczy, użyj do aromatyzowania mieszanki.
  • Zachowuj nietypowe słoiki. Nie przydadzą się na przetwory ale będą świetne na miksy owocowe
  • Kup większą ilość różnorodnych suszonych owoców i eksperymentuj. Najsmaczniejsze autorskie mieszanki pakuj w słoiczki, przewiązuj wstążeczką i masz gotowe prezenty na dowolne okazje.
susze na mieszanki w różnego kształtu słoikach

W kolejnym sezonie przygotuj też swoje susze z płatków jaśminu, dzikiej róży, aksamitków, bzu lilaka, kwiatów lipy, nagietków, rumianków, jarzębiny czy chabrów.

Sporządzanie mieszanek rządzi się też pewnymi zasadami, opisywanymi wcześniej. Kłącza, kora, owoce wymagają sporządzania odwaru aby aktywne składniki miały szanse oddać swe najlepsze właściwości wodzie. Dlatego w zestawach nie łączymy owoców z delikatnymi częściami roślin takimi jak płatki kwiatów.
Wyraziste kwiaty takie jak hibiscus można jednak parzyć ze skórką pomarańczową, dla słodkiego aromatu. Jeśli chcemy dodać owoce róży, pamiętajmy o ich rozdrobnieniu.