Cukry proste w dodatkach do żywności mają różne nazwy:
cukry: buraczany, brązowy, trzcinowy, trzcinowy nierafinowany, kokosowy, palmowy, owocowy, inwertowany, puder
glukoza, fruktoza, sacharoza, laktoza, maltoza
maltodekstryny, dekstryny, maltotrioza, dekstroza
syropy: glukozowy, fruktozowy, cukrowy, cukru brązowego, buraczany, z buraków cukrowych, sacharozowy, maltozowy, glukozowo-fruktozowy, skrobiowy, cukru inwertowanego, kukurydziany, ryżowy, z agawy, klonowy
inwert, karmel
miód naturalny i sztuczny
słody: jęczmienny, żytni, syrop słodowy
ekstrakty: słodowy, słodu jęczmiennego, słodowy jęczmienny, jabłkowy
zagęszczone soki: jabłkowy, winogronowy, koncentrat winogronowy
skondensowane: mleko, słodka serwatka
syrop daktylowy, melasy: buraczana, trzcinowa, karobowa – jedyna grupa zawierają oprócz cukrów sporo składników mineralnych i witamin.
Sprawdzaj etykiety, zwłaszcza produktów fit czy niskotłuszczowych, obejrzyj film, a dowiesz się dlaczego