Cukry proste w dodatkach do żywności mają różne nazwy:

cukry: buraczany, brązowy, trzcinowy, trzcinowy nierafinowany, kokosowy, palmowy, owocowy, inwertowany, puder

glukoza, fruktoza, sacharoza, laktoza, maltoza

maltodekstryny, dekstryny, maltotrioza, dekstroza

syropy: glukozowy, fruktozowy, cukrowy, cukru brązowego, buraczany, z buraków cukrowych, sacharozowy, maltozowy, glukozowo-fruktozowy, skrobiowy, cukru inwertowanego, kukurydziany, ryżowy, z agawy, klonowy

inwert, karmel

miód naturalny i sztuczny

słody: jęczmienny, żytni, syrop słodowy

ekstrakty: słodowy, słodu jęczmiennego, słodowy jęczmienny, jabłkowy

zagęszczone soki: jabłkowy, winogronowy, koncentrat winogronowy

skondensowane: mleko, słodka serwatka

syrop daktylowy, melasy: buraczana, trzcinowa, karobowa – jedyna grupa zawierają oprócz cukrów sporo składników mineralnych i witamin.

Sprawdzaj etykiety, zwłaszcza produktów fit czy niskotłuszczowych, obejrzyj film, a dowiesz się dlaczego