![burgery z bobu - surowy bób](http://horreum.e-ngo.pl/wp-content/uploads/2022/08/PSX_20220704_111830.jpg)
Ingrediencje:
- 300g bobu (waga po ugotowaniu i obraniu)
- 1 jajko
- 5 łyżek bułki tartej orkiszowej
- 1 łyżeczka oleju z pestek dyni Styczek-Kuryluk
- 1-2 szklanki posiekane cebule przesmażone na brązowo
- sól czosnkowa Dary Natury
- masło klarowane lub olej słonecznikowy do smażenia
Wykonanie:
Bób gotować do miękkości w osolonej wodzie – ok. 10-20 minut, w zależności od tego czy jest młody czy dojrzały. Odcedzić, obrać z łupinek i odmierzyć 300g.
![burgery z bobu - miska wypełniona ugotowanym, obranym bobem](http://horreum.e-ngo.pl/wp-content/uploads/2022/08/PSX_20220704_001440.jpg)
![burgery z bobu - rozgnieciony bób w towarzystwie jajka, bułki tartej, smażonej cebulki i oleju dyniowego](http://horreum.e-ngo.pl/wp-content/uploads/2022/08/PSX_20220704_001501.jpg)
Bób, rozgnieść widelcem/tłuczkiem do ziemniaków. Dodać 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, sól czosnkową, olej z pestek dyni i przesmażoną cebulkę.
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
![burgery z bobu - wymieszane składniki burgerów, masa w kolorze zielonym](http://horreum.e-ngo.pl/wp-content/uploads/2022/08/PSX_20220704_001520.jpg)
![uformowane burgery z bobu obtoczone w bułce tartej oczekują na usmażenie](http://horreum.e-ngo.pl/wp-content/uploads/2022/08/PSX_20220704_001543.jpg)
Uformować nieduże kotleciki, obtoczyć w pozostałej bułce tartej. Usmażyć na oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Można podawać z tzatziki lub zielonym sosem czosnkowym.
Buon appetito.
![burgery z bobu podane z tzatziki, widok z góry](http://horreum.e-ngo.pl/wp-content/uploads/2022/08/PSX_20220704_001628.jpg)
![znak żywności wegetariańskiej](http://horreum.e-ngo.pl/wp-content/uploads/2022/08/wege.jpg)
1 thought on “burgery z bobu”
Comments are closed.