burgery z bobu - surowy bób
© foto Anna Cerzniewska

Ingrediencje:

  • 300g bobu (waga po ugotowaniu i obraniu)
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej orkiszowej
  • 1 łyżeczka oleju z pestek dyni Styczek-Kuryluk
  • 1-2 szklanki posiekane cebule przesmażone na brązowo
  • sól czosnkowa Dary Natury
  • masło klarowane lub olej słonecznikowy do smażenia

Wykonanie:

Bób gotować do miękkości w osolonej wodzie – ok. 10-20 minut, w zależności od tego czy jest młody czy dojrzały. Odcedzić, obrać z łupinek i odmierzyć 300g.

burgery z bobu - miska wypełniona ugotowanym, obranym bobem
© foto Anna Cerzniewska
burgery z bobu - rozgnieciony bób w towarzystwie jajka, bułki tartej, smażonej cebulki i oleju dyniowego
© foto Anna Cerzniewska

Bób, rozgnieść widelcem/tłuczkiem do ziemniaków. Dodać 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, sól czosnkową, olej z pestek dyni i przesmażoną cebulkę.

Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.

burgery z bobu - wymieszane składniki burgerów, masa w kolorze zielonym
© foto Anna Cerzniewska
uformowane burgery z bobu obtoczone w bułce tartej oczekują na usmażenie
© foto Anna Cerzniewska

Uformować nieduże kotleciki, obtoczyć w pozostałej bułce tartej. Usmażyć na oleju z dwóch stron na złoty kolor.

Można podawać z tzatziki lub zielonym sosem czosnkowym.

Buon appetito.

burgery z bobu podane z tzatziki, widok z góry
© foto Anna Cerzniewska