Skoro miewamy już upały saharyjskie, warto sięgnąć po receptury na chłodzące napoje z południowym rodowodem. Szerbet Ramadan można byłoby nazwać napojem prozdrowotnym, gdyby nie dodatek cukru. W szerbetach zwykle 100 g na litr! Prawie jak w popularnym napoju gazowanym, który wykorzystywać można zaledwie do czyszczenia rur i przypalonych garnków.

Dla ochłody Ania dzielnie eksperymentuje z sorbetami. Cytrynowy, już dopracowany, koniecznie trzeba wypróbować.
Skłaniam się więc w innym kierunku, choć źródło to samo. Podążam ku orzeźwiającym napojom, odpoczywając od ucierania różanych płatków. Rośliny pracowicie je produkują, należało więc tylko znaleźć i zaadaptować przepis.

gül şerbeti

czyli szerbet różany

składniki

  • do wypełnienia słoika potrzebujesz
  • garść płatków róży
  • 1 łyżka cukru pudru
  • mała szczypta soli
  • łyżeczka soku z cytryny lub dodatek kwasku cytrynowego
  • naturalny barwnik spożywczy na przykład zmiksowany hibiskus w ilości na koniec łyżeczki

wykonanie

  • wyparzamy słoiki 650 ml i wieczka
  • wsypujemy wszystkie składniki
  • zalewamy wrzątkiem
  • zakręcamy i odwracamy słoik
  • studzimy pod ściereczką
  • gotowe
  • chłodzimy minimum 4 godziny
  • podajemy bez lodu!
szerbet różany w słoiku, szklanka i pismanye na talerzyku

Z braku płatków róży można przygotować napój z hibiskusa o tureckim rodowodzie.
Ze składników twardych najlepiej zrobić odwar. Następnie dodać kwiaty hibiskusa i cukier, zaparzyć. Wystudzić i schłodzić po odcedzeniu.

  • 2 litry wody
  • laska cynamonu
  • 7 goździków
  • 6 ziaren kardamonu
  • 200 g cukru
  • 75 g hibiskusa