zbliżenie pokrojonej babki

Jedni szpinak kochają, inni nienawidzą. Ja przekonałam się do niego stosunkowo niedawno testując go w potrawach zdecydowanie wytrawnych. Ale żeby tak do babki…

Przepis na tą soczyście zieloną, wiosenną babkę wpadł mi w oko jakiś czas temu. Wypatrzyłam go na jednym z kulinarnych blogów. Ciasto na zdjęciach przyciągało wzrok swoim wyjątkowym kolorem, więc po prostu musiałam przekonać się naocznie czy to efekt podbity obróbką, czy faktycznie sprawka dodanego doń zielska.

Lekka, puchata, delikatnie piaskowa zielona babka ze szpinakiem i na dzień szpinaku. Wzbogacona lawendowym lukrem i udekorowana liofilizowanymi jagodami. Z całą pewnością będzie ciekawą propozycją również na wielkanocny stół.

Ingrediencje:

  • 2 duże jajka
  • 90 g cukru trzcinowego Bioveri
  • 60 g mąki orkiszowej luksusowej Typ 550 Juchowo Farm
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 100 ml oleju słonecznikowego (do smażenia)
  • 60 g mrożonego szpinaku (można zastąpić świeżym)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów Lecker’s
  • aromat cytrynowy Lecker’s
  • 100 g cukru pudru trzcinowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu lawendowego
  • liofilizowane jagody

Utensylia:

  • waga
  • silikonowa forma do babki – u mnie dwie małe
  • blender
  • mikser z końcówkami do ubijania piany

zbliżenie babki na paterze, w tle weck z jagodami

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szpinak mrożony, należy zostawić w temperaturze pokojowej do rozmrożenia.

babka szpinakowa na paterze, w tle filiżanki, talerzyk i wazon

Rozmrożony szpinak miksujemy z olejem za pomocą blendera do otrzymania mieszanki o jednolitej konsystencji. Oba gatunki mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175°C.

W misie miksera umieszczamy jajka i cukier. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera do momentu, aż cukier się dobrze rozpuści i powstanie jasna, puszysta piana. Może ona nawet potroić swoją objętość. Czas ubijania to około 10 min jeśli użyjemy miksera planetarnego. Ręcznym pianę obijamy dłużej. Do ubitej piany, wlewamy olej zblendowany ze szpinakiem oraz aromat cytrynowy i ubijamy do połączenia wszystkich składników. Do uzyskanej masy przesiewamy partiami mieszankę mąk i proszku do pieczenia. Mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia składników.

Ciasto wlewamy do lekko natłuszczonej formy. Pieczemy przez około 45 min (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika i przez 15 min studzimy w formie. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na kratkę do studzenia lub paterę.

W misce umieszczamy cukier puder, syrop lawendowy i sok z cytryny. Składniki rozcieramy łyżką do połączenia. W zależności od gęstości dodajemy cukru pudru lub soku z cytryny. Lukrujemy zieloną babkę, a wierzch posypujemy pokruszonymi liofilizowanymi jagodami.

Buon appetito.
A.C.