Hitem grudnia okazały się…

wegańskie kremy czekoladowe

Składniki najprostszego to tylko:

  • prażone i zblendowane orzechy,
  • odrobina (łyżka, dwie) oleju kokosowego,
  • kakao,
  • łycha przecieru daktylowego.

Przygotowanie wymaga tylko mocnego blendera lub wcześniejszego posiekania orzechów. Proporcje wedle uznania, podobnie jak stopień zblendowania orzechów.

Drugi krem nadspodziewanie rewelacyjny:

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej przepłukanej wrzątkiem na sicie
  • zalewamy 1 i 1/2 szklanki wrzątku
  • gotujemy na najmniejszym gazie 20 minut (lub po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i wkładamy pod koc na kilka godzin)
  • gotową kaszę blendujemy z dodatkowymi 2 szklankami mleka roślinnego
  • dodajemy 1 i 1/2 tabliczki pokruszonej czekolady gorzkiej (im bardziej gorzka, tym więcej charakteru ma krem)
  • 1/4 szklanki przecieru daktylowego lub innego ulubionego słodziwa.

wegański deser w paski

Krem może też być warstwą wegańskiego deseru w paski. Wtedy do szklanki sypiemy granolę, przykrywamy ją warstwą musu z bananów na którą wykładamy krem, znów banany i kolejna warstwa kremu.

czekoladowe ciasteczka (nie są wegańskie)

Krem podajemy na najprostszych czekoladowych ciasteczkach (już nie są wegańskie, można je jednak zweganizować):

składniki

  • 250 g mąki
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g masła bardzo miękkiego
  • 3 jajka(same żółtka)
  • szczypta soli
  • 2,5 łyżki kakao

wykonanie

  • składniki zagniatamy,
  • jeśli ciasto nie chce się połączyć, dodajemy kilka łyżek mleka,
  • ciasto wałkujemy,
  • możemy na koniec użyć wałka nadającego wzór,
  • wykrawamy foremkami lub szklanką.
  • pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 10 minut