Skoro miewamy już upały saharyjskie, warto sięgnąć po receptury na chłodzące napoje z południowym rodowodem. Szerbet Ramadan można byłoby nazwać napojem prozdrowotnym, gdyby nie dodatek cukru. W szerbetach zwykle 100 g na litr! Prawie jak w popularnym napoju gazowanym, który wykorzystywać można zaledwie do czyszczenia rur i przypalonych garnków.
Dla ochłody Ania dzielnie eksperymentuje z sorbetami. Cytrynowy, już dopracowany, koniecznie trzeba wypróbować.
Skłaniam się więc w innym kierunku, choć źródło to samo. Podążam ku orzeźwiającym napojom, odpoczywając od ucierania różanych płatków. Rośliny pracowicie je produkują, należało więc tylko znaleźć i zaadaptować przepis.
gül şerbeti
czyli szerbet różany
składniki
- do wypełnienia słoika potrzebujesz
- garść płatków róży
- 1 łyżka cukru pudru
- mała szczypta soli
- łyżeczka soku z cytryny lub dodatek kwasku cytrynowego
- naturalny barwnik spożywczy na przykład zmiksowany hibiskus w ilości na koniec łyżeczki
wykonanie
- wyparzamy słoiki 650 ml i wieczka
- wsypujemy wszystkie składniki
- zalewamy wrzątkiem
- zakręcamy i odwracamy słoik
- studzimy pod ściereczką
- gotowe
- chłodzimy minimum 4 godziny
- podajemy bez lodu!
Z braku płatków róży można przygotować napój z hibiskusa o tureckim rodowodzie.
Ze składników twardych najlepiej zrobić odwar. Następnie dodać kwiaty hibiskusa i cukier, zaparzyć. Wystudzić i schłodzić po odcedzeniu.
- 2 litry wody
- laska cynamonu
- 7 goździków
- 6 ziaren kardamonu
- 200 g cukru
- 75 g hibiskusa