Słoik z konfiturą z cytronu i dwie kromki chałki na talerzyku - widok z góry. Napis z drewnianych literek, gipsówka i ceramiczne figurki jako dekoracja.

Gdy słońca brak, trzeba życiu dodać trochę koloru, smaku i aromatu. Prosty, szybki przepis na pierwszą konfiturę cytrusową…

Na dobry początek moje tegoroczne odkrycie – CYTRON.

Dwa razy większy od cytryny, intensywnie żółty, ma mało miąższu za to dużo albedo (70%) o lekko słodkawym smaku. Więcej o cytronie możecie przeczytać tutaj.

Ingrediencje:

  • 1 kg owoców ekologicznego cytronu InCampagna
  • pestki (nie wyrzucamy)
  • 800 g cukru trzcinowego Bioveri
  • 400 ml wody + 150 ml
  • 2 ekologiczne cytryny – sok InCampagna
Cytron i cytryny widok z góry. Całe owoce.
Cytron i cytryny - widok z góry.

Utensylia:

  • garnek z grubym dnem
  • gaza
  • termometr do potraw

Wykonanie:

Cytron myjemy. Każdy owoc rozkrawamy na cztery części. Każdą z nich kroimy na cienkie plasterki. Wybieramy pestki i odkładamy je na bok. (Nie wyrzucamy, będą potrzebne później). Cytron nie ma ich zbyt wielu. Wszystkie pestki zawijamy w gazę.

Pokrojone owoce wkładamy do garnka, wkładamy również zawinięte w gazę pestki i dodajemy 150 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż woda całkowicie wyparuje.

W drugim garnku przygotowujemy syrop cukrowy. Wlewamy 400 ml wody i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu kiedy uzyskamy cukrowy syrop. Syrop powinien osiągnąć temperaturę 105°C, wtedy przelewamy go do garnka z cytrynami. Po raz kolejny doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 15 minut, cały czas mieszając.

Pestki powinny być przez cały czas zanurzone. Garnek z konfiturą odstawiamy na całą noc, aby z pestek wydobyła się odpowiednia ilość pektyn odpowiedzialnych za zagęszczenie konfitury.

Dwie kromki chałki na talerzyku - widok z boku. Na jednej konfitura z cytronu.

Następnego dnia dodajemy sok z cytryn i całość ponownie zagotowujemy przez 15 min. Wyjmujemy gazik z pestkami. Sprawdzamy jaką ma konsystencję, jeśli jest zbyt płynna gotowanie powtarzamy 2-3 razy, w zależności od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać – im więcej razy zagotujemy tym konfitura będzie gęściejsza.

Gorącą konfiturę przelewamy do słoików. Pasteryzujemy.

Buon appetito.

Ciąg dalszy nastąpi wkrótce.. szukajcie #cytrynowo #cytrusowelove