Gdy słońca brak, trzeba życiu dodać trochę koloru, smaku i aromatu. Prosty, szybki przepis na pierwszą konfiturę cytrusową…
Na dobry początek moje tegoroczne odkrycie – CYTRON.
Dwa razy większy od cytryny, intensywnie żółty, ma mało miąższu za to dużo albedo (70%) o lekko słodkawym smaku. Więcej o cytronie możecie przeczytać tutaj.
Ingrediencje:
- 1 kg owoców ekologicznego cytronu InCampagna
- pestki (nie wyrzucamy)
- 800 g cukru trzcinowego Bioveri
- 400 ml wody + 150 ml
- 2 ekologiczne cytryny – sok InCampagna
Utensylia:
- garnek z grubym dnem
- gaza
- termometr do potraw
Wykonanie:
Cytron myjemy. Każdy owoc rozkrawamy na cztery części. Każdą z nich kroimy na cienkie plasterki. Wybieramy pestki i odkładamy je na bok. (Nie wyrzucamy, będą potrzebne później). Cytron nie ma ich zbyt wielu. Wszystkie pestki zawijamy w gazę.
Pokrojone owoce wkładamy do garnka, wkładamy również zawinięte w gazę pestki i dodajemy 150 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż woda całkowicie wyparuje.
W drugim garnku przygotowujemy syrop cukrowy. Wlewamy 400 ml wody i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu kiedy uzyskamy cukrowy syrop. Syrop powinien osiągnąć temperaturę 105°C, wtedy przelewamy go do garnka z cytrynami. Po raz kolejny doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 15 minut, cały czas mieszając.
Pestki powinny być przez cały czas zanurzone. Garnek z konfiturą odstawiamy na całą noc, aby z pestek wydobyła się odpowiednia ilość pektyn odpowiedzialnych za zagęszczenie konfitury.
Następnego dnia dodajemy sok z cytryn i całość ponownie zagotowujemy przez 15 min. Wyjmujemy gazik z pestkami. Sprawdzamy jaką ma konsystencję, jeśli jest zbyt płynna gotowanie powtarzamy 2-3 razy, w zależności od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać – im więcej razy zagotujemy tym konfitura będzie gęściejsza.
Gorącą konfiturę przelewamy do słoików. Pasteryzujemy.
Buon appetito.
Ciąg dalszy nastąpi wkrótce.. szukajcie #cytrynowo #cytrusowelove