karkówka ultraprosta
Mięso w opakowaniach z Farm Roztocza ma około 1 kilograma. Mięso umyć, osuszyć. Pokroić dwie solidne cebule i połowę położyć na dnie pojemnika, posypać szczyptą papryki w płatkach, dodać łyżkę sosu sojowego i łyżkę oliwy, wymieszać. Z pozostałej cebuli, według tych samych proporcji zrobić drugą porcję mieszanki w innym naczyniu. Jeśli ktoś nie lubi sosu sojowego, może natrzeć mięso solą. Można także nadziać karkówkę kilkoma ząbkami czosnku. Jako, że schab będzie miał nutę czosnku i majeranku, zrezygnowałam z tych dodatków w przypadku karkówki. Mięso układamy na cebuli w pojemniku, nakrywamy drugą porcją miksu i szczelnie zamykamy pojemnik. W lodówce powinien pomieszkać przez noc. Po tym czasie na dnie naczynia żaroodpornego/brytfanki kładziemy kostki smalcu, na to wrzucamy zawartość pojemnika wyjętego z lodówki, przykrywamy i pieczemy w temperaturze około 180 stopni przez 45 minut. Odkrywamy i pieczemy do zezłocenia się skórki.
schab „dziesięciominutowy”
Schab (z Farm Roztocza ma około 1 kilograma) myjemy i osuszamy. Do garnka wlewamy 2-3 litry wody, tak, by schab był w niej zanurzony. Dodajemy 2 łyżki majonezu, 2 łyżeczki majeranku, 3 ząbki czosnku, trzy listki laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 8 ziarenek pieprzu, 2 łyżki soli, 1 łyżkę cukru. Schab zagotowujemy, zmniejszamy ogień i pozwalamy mu się gotować przez 10 minut i wyłączamy. Kiedy garnek z zawartością wystygnie umieszczamy go w chłodnym miejscu np. na balkonie. Na drugi dzień powtarzamy manewr z gotowaniem przez 10 minut od zawrzenia. Tak przygotowany schab jest soczysty.
![](http://horreum.e-ngo.pl/wp-content/uploads/2022/12/IMG_20221209_172354.jpg)
![majonez misce, składniki obok](http://horreum.e-ngo.pl/wp-content/uploads/2022/12/IMG_20221209_170748_s.jpg)
Aby uniknąć wnikania do mięsa substancji niewiadomego pochodzenia, przygotowuję domowy majonez. Dwa jajka sparzam we wrzątku. Na dnie miski umieszczam żółtko (białko ląduje w zamrażarce by czekać na kokosanki), na nim łyżkę musztardy, miksuję, dodaję cienką strużką olej. Cała filozofia. Jeśli majonez nie zechce się ubić, co jest możliwe, zwłaszcza jeśli produkty są w różnych temperaturach. Można uratować mieszankę. Trzeba zacząć od nowa i zamiast oleju dodawać nieudaną miksturę.
Nadmiar majonezu znalazł swe miejsce w zimowej sałatce z jajek i sparzonego pora.
![składniki na sałatkę z pora - jajka. sparzony por, musztarda, majonez](http://horreum.e-ngo.pl/wp-content/uploads/2022/12/IMG_20221209_170932_s.jpg)
![oznaczenie bezglutenowy - napis i kłosy](http://horreum.e-ngo.pl/wp-content/uploads/2022/12/Gluten_freeS.jpg)