W dzień jabłka i na co dzień warto jeść owoce. Czy upierać się przy bio? Czy sprawdziliśmy nasze zakupy produkowane (!) w systemie zintegrowanym, stosowane tam pestycydy i herbicydy? Oczywiście można jeść owoce produkowane konwencjonalnie, tylko nie należy się dziwić skutkom zdrowotnym. Opryski drzew owocowych trwają prawie cały rok. Ich powodem jest przede wszystkim zwiększenie plonów. Kto wierzy w nieszkodliwość pozostałości chemicznych w owocach, niechaj sprawdzi co zabija Francuzów. Okazuje się, że winne są… owoce bio. 🙂 Może to prawda we Francji. W Polsce Miedzian stosuje się właśnie w konwencjonalnych sadach aż 6 razy do roku. W uprawach bio to miejsce zajmują opryski ze skrzypu. Zalecany przez Instytut Ogrodnictwa Zakład Pszczelnictwa, łagodny dla pszczół Mospilan 20 mogą zastąpić opryski z wrotyczu lub zakładanie na pnie pasków tektury falistej. I może te fakty będą odpowiedzią na pytanie o ceny jabłek bio. Trzeba więcej pracy, by przygotować oprysk z ziół lub na opasanie całego sadu. Na pewno osiąga się także mniejsze plony. Przełożenie na zdrowie konsumenta jest jednak oczywiste.

jabłka zielone ułożone na płótnie
ˆ© foto Anna Cerzniewska