Ludy krajów północy wymyśliły cudowne sposoby przechowywania warzyw. Cudowne, bo taką właśnie mają moc kiszonki. Ale tym razem nie o tym. Wpis jest zebraniem naszych receptur na wykorzystanie buraków.
- wiosenna sałatka a’la chłodnik (już za nami, ale też przez chwilę obecna)
- buraki na surowo w carpaccio
- buraki klasyczne – gotowane (jeszcze lepiej by były pieczone), krojone w plasterki polewane winegretem z dość sporą ilością roztartego czosnku, tymiankiem, oprószone twarogiem kozim
zakwas z buraków
Na bazie przepisu na kiszonki.
Z dodatkami wedle uznania,
na pewno przydadzą się:
- czosnek
- liść laurowy
- koper
Zakwas można przechowywać bez pasteryzowania.
barszczyk do słojów na zimę
Powstaje na bazie tego przepisu, ale z modyfikacją.
- przygotowuję bulion z warzyw: marchewki, pietruszki, selera, pora i lubczyku z dodatkiem liścia laurowego, ziarnka ziela angielskiego, pieprzu i soli
- zapominam o lekko bulgoczącym wywarze na godzinkę
- po tym czasie wyjmuję warzywa
- teraz w wywarze powolutku gotować się będą obrane i z lekka rozdrobnione buraki
- do barszczyku dodaję sok z cytryny, dwa ząbki czosnku, grzybki i majeranek
- po ugotowaniu warzyw do miękkości, za radą Ani przeciskam buraki przez wyciskarkę (zdejmuję zewnętrzny pierścień, aby wytłoczyny zachowały część soku)
- barszczyk można pasteryzować na zimę
buraki na zimę
- ugotować/upiec buraki
- zetrzeć na dużych łezkach tarki
- dodać do smaku:
- soku z cytryny/octu jabłkowego
- oliwy
- soli
- pieprzu
- pakować do słojów, pasteryzować 15-20 min.
a zimą
- użyj bez podgrzewania, dopraw większą ilością oliwy, cytryny, ew. czosnku
- podaj zasmażane
- wykorzystaj do zrobienia kotletów wegetariańskich jak wyżej.
rozwiązania eco freaka
- warzywa z wywaru – marchew i pietruszka będą bazą do sałatki, seler spocznie w zamrażalniku wraz ze swymi kolegami i w odpowiednim czasie zmieni się w bezrybne kotlety
- zieleniną nakarmię kompost
- buraczane wytłoczyny mieszam z chrzanem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i otrzymuję ćwikłę, którą można nawet pasteryzować (nawet 40 min.)
- wytłoki z buraka warto przechować w pasteryzować malutkich słoikach (10 minut od zagotowania się wody) wykorzystywać do burgerów.
- kwaśne wytłoki sprawdzą się jako domieszka do burgerów, złamią słodki smak buraków, którego trudno pozbyć się zwiększając nawet ilość przypraw
- mieszamy buraki wyjęte ze słoika słodkie z tym z zakwasu,
- doprawiamy przesmażoną cebulką, czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem,
- dodajemy jajko lub w wersji wegańskiej ugotowaną kaszę jaglaną, można też dodać zmielone siemię lub nasiona babki
- panierujemy w bułce tartej i smażymy
Na kolejne pomysły czekamy w komentarzach.
3 thoughts on “<i>less waste</i> buraki”
Comments are closed.