Kolejny pomysł na uzupełnienie naszych zapasów na zimę o ogórki curry. Ucieszą miłośników orientalnych klimatów i nie tylko… Do tego ładnie prezentują się w słoikach. Po sezonie ogórkowym świetnie wzbogacą kanapki, ale sprawdzą się równie dobrze jako dodatek do grilla.
Ilość zużytej marynaty, może być znacznie większa. Wszystko zależy od tego jak dobrze poukładamy plasterki w słojach.
Ingrediencje:
- 3 kg ogórków gruntowych
- 3 cebule
- ząbki czosnku – przynajmniej po jednym na każdy słoik
- ziarna gorczycy
- nasiona kopru
Zalewa:
- 1 l wody
- 200 g cukru
- 200 ml octu
- 1,5 łyżki soli
- 2 łyżeczki curry w proszku
Wykonanie:
Ogórki namaczamy w zimnej wodzie i dokładnie myjemy. Kroimy je na plastry pod skosem.
Wyparzone słoiki wypełniamy plastrami ogórków do połowy. Dodajemy ząbek czosnku, kilka plasterków cebuli, nasiona gorczycy i kopru. Uzupełniamy drugą porcją ogórków.
Przygotowujemy zalewę – wszystkie składniki zalewy umieszczamy razem w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Gorącą marynatą zalewamy ogórki i zakręcamy słoiki. Zalewę podczas napełniania słoików od czasu do czasu mieszamy, ponieważ curry szybko opada na dno.
Słoiki z ogórkami krótko pasteryzujemy, około 5 minut.
Buon appetito.
Pamiętajmy o zasadzie – tradycyjne marynaty przyrządzane na bazie octu spirytusowego mają zakwaszający charakter, z kolei marynaty przygotowywane przy użyciu octu jabłkowego działają alkalizująco na organizm.
1 thought on “ogórki curry”
Comments are closed.