Ingrediencje farsz:
- twaróg tłusty eko Nowak
- szpinak
- czosnek
- cebula
- oliwa
- sól czosnkowa Dary Natury
- wędzona słonina/boczek (opcjonalnie)
Wykonanie:
Cebulę przesmażyć na oliwie do zbrązowienia. Opcjonalnie można dodać wędzonkę – podkręca smak.
Szpinak opłukać, pokroić. Posiekać młody czosnek. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić rozdrobniony czosnek. Krótko przesmażyć. Dodać pokrojony szpinak. Przesmażyć do odparowania płynu.
Twaróg rozgnieść widelcem/tłuczkiem do ziemniaków. Dodać przesmażony szpinak, przesmażoną cebulkę, doprawić solą czosnkową. Wymieszać.
Ingrediencje na ciasto do pierogów:
- 300g mąki z pszenicy durum
- 150ml wrzątku
- 1 łyżka oliwy
- 1 żółtko
- sól
Wykonanie:
Wsypujemy mąkę do miski. Dodajemy sól i oliwę. Wlewamy wrzątek i zarabiamy ciasto, aż składniki się połączą, a w międzyczasie dodajemy żółtko. Zostawiamy ciasto na pół godziny, aby odpoczęło.
Przygotowanym farszem napełniać pierogi. Gotować 4-5min.
Szpinak należy do „brudnej dwunastki” – kupuj tylko bio!