Kolejny odcinek cyklu less waste. Problem jest dla nas niezwykle istotny. Inne przepisy można znaleźć poświęconej im zakładce, albo odnajdując hasło w chmurze tagów.

Jak powstał problem? W RWS mamy duże i małe paczki warzyw. Małe czasami są zbyt duże, zwłaszcza kiedy jedzą warzywa tylko dwie osoby. Co robić, żeby nic się nie zmarnowało? Po odebraniu paczki nie wpadać w konsternację. Spokojnie dokonać przeglądu i zaplanować menu na nadchodzący tydzień. 

W ubiegłym tygodniu zielony groszek, był głównym bohaterem zupy. Zupa krem na bulionie warzywnym z dodatkiem koperku i lanych klusek. Tym razem groszek zalany wywarem, w towarzystwie marchewek i pietruszki, doczekał się zamknięcia w słoikach i poczeka do jesieni. Trzeci słoik to baza dla kolejnych zup, a ostatni pomieścił smętne resztki ogórków kiszonych, które przegrywają obecnie z małosolnymi.

słoiki od lewej z wywarem warzywnym i groszkiem cukrowym dwie sztuki, z ogórkiem kiszonym i ostatni czysty bulion warzywny