Pomysł na zakręcone ciasto pochodzi z przepisu Weganona.
Chyba jednak bardziej przyda się przepis na „mleko” owsiane. Przygotowujemy z proporcji 1 łyżka płatków na 100ml wody. Można je lekuchno posolić albo, dodając daktyle, dosłodzić.
Błyskawiczne „mleko” najlepiej wychodzi z mocno schłodzonej wody. Napój przygotowuje się w blenderze i na koniec odcedza. Jest też wersja na gorąco, jednak „mleko” robi się wtedy bardziej gęste. Oczywiście można je zrobić, zalewając płatki wodą na całą noc, wyciskając w wyciskarce do soku, ale błyskawiczne jest super opcją, kiedy brak nam zamiennika mleka krowiego do koktajli owocowych lub wypieków.
Truskawki i wiśnie należą do „brudnej dwunastki” – kupuj tylko bio!
Kolejne zakręcone ciasto będzie z wiśniami od Polubio, ale do tego będzie trzeba najpierw przygotować odrobinę konfitury.
5 thoughts on “zakręcone ciasto z owocami”
Comments are closed.