Szpinak pojawia się w paczce RWS. Taki niby niewielki, zielony liść, a budzi nerwowe pytania: co z nim zrobić?

szpinak w opakowaniu wielorazowego użytku
  1. Zjeść na surowo jako dodatek do sałatek, zblendować z bananem, jogurtem, mlekiem roślinnym i słodziwem jako zielone smoothie albo
  2. przygotować bazę szpinakową myjąc i blanszując przez chwilę, na koniec odcedzić
  3. przesmażyć na maśle z dodatkiem soli i pieprzu, odrobiny gałki muszkatołowej i wykorzystać jako
    • dodatek do jajecznicy na grzankę 
    • lub jako wkład do omletu francuskiego
  4. posiekać, przesmażyć na maśle z dodatkiem soli i pieprzu, odrobiną gałki muszkatołowej i czosnkiem, a wykorzystać z posiekanymi, prażonymi orzechami włoskimi i serem typu feta/solan do:
    • pierogów, 
    • naleśników zapiekanych 
    • lub zapiekanki z warstw masy i ciasta francuskiego z braku ciasta filo (spanakopita)
    • szpinakowy sos i makaron świderki w drewnianej misce
  5. jak w punkcie 4 zmiksowany z dodatkiem śmietany (orzechy dodać później), jako sos do makaronu, najpiękniej wyglądają tak przyrządzone kokardki, a dla tych, którym kalorie niestraszne może być dodatkowo zapieczony pod pierzynką z mozarelli.

Szpinak należy do „brudnej dwunastki” – kupuj tylko bio!
Zgodnie z zasadami less waste w RWS staramy się posługiwać opakowaniami, które można użyć wiele razy.