Talerzyk z porcją ryby w sałatce, położony na drewnianej skrzynce, przykrytej ręcznikiem - widok z góry. Dekoracji dopełniają muszle i koralowce. Zbliżenie

Kto by pomyślał, że czytając dla przyjemności powieść, znajdziemy w niej przepis na intrygujące danie rybne. Tak trafiłam na pierwowzór tego przepisu. Zaciekawił mnie na tyle, że koniecznie musiałam go wypróbować. I tak zajadamy się tą rybą z sałatką od kilku lat. Żeby było ciekawiej wymieniamy tylko gatunki ryb.

Słodkowodne czy morskie nadaje się większość z nich. Koniecznie w formie filetu lub chociaż płatów pozbawionych ości. Panierka również wedle gustu lub potrzeb prywatnej diety. Z powodzeniem można rybę obtoczyć jedynie w mące. Można też zadać sobie więcej trudu i wykorzystać własnoręcznie przygotowaną bułkę tartą i świeże jajko od kur z wolnego wybiegu.

Ingrediencje:

  • filety lub płaty z dowolnej ryby – tu akurat pstrąg łososiowy Gospodarstwo Milewscy
  • panierka – bułka tarta / mąka krupczatka / mąka kukurydziana / kaszka jaglana
  • świeże jajka
  • sól czosnkowa Dary Natury lub sól i pieprz
  • olej słonecznikowy do smażenia Ekowital
  • kilka dorodnych cebul
  • majonez
  • papryka konserwowa
  • ogórki konserwowe
  • przecier pomidorowy lub ketchup
Talerzyk z porcją ryby w sałatce - widok z boku. W tle drewniana skrzynka.
Retro sałatka

Wykonanie:

Ryby kroimy na około 7 cm kawałki. Przy węższych okazach wystarczy na paski o szerokości koło 3 cm. Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem lub solą czosnkową. Kawałki ryby zanurzamy w jajku i obtaczamy w mące i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.

Kroimy cebulę. Smażymy ją na rozgrzanym oleju. Gdy cebula będzie miękka, szklista i soczysta, dokładamy ketchup lub przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Kroimy w kostkę ogórki i paprykę. Dodajemy do ostudzonej cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładamy majonez w tej samej ilości, w jakiej użyliśmy wcześniej ketchup lub przecier. Mieszamy.

Na półmisku lub salaterce układamy na przemian warstwę sałatki, warstwę ryby, warstwę sałatki… itd. Odstawiamy do przegryzienia się.

Buon appetito.
A.C.

Talerzyk z porcją ryby w sałatce, położony na drewnianej skrzynce, przykrytej ręcznikiem - widok z góry. Dekoracji dopełniają muszle i koralowce.
© foto Anna Cerzniewska