Kto by pomyślał, że czytając dla przyjemności powieść, znajdziemy w niej przepis na intrygujące danie rybne. Tak trafiłam na pierwowzór tego przepisu. Zaciekawił mnie na tyle, że koniecznie musiałam go wypróbować. I tak zajadamy się tą rybą z sałatką od kilku lat. Żeby było ciekawiej wymieniamy tylko gatunki ryb.
Słodkowodne czy morskie nadaje się większość z nich. Koniecznie w formie filetu lub chociaż płatów pozbawionych ości. Panierka również wedle gustu lub potrzeb prywatnej diety. Z powodzeniem można rybę obtoczyć jedynie w mące. Można też zadać sobie więcej trudu i wykorzystać własnoręcznie przygotowaną bułkę tartą i świeże jajko od kur z wolnego wybiegu.
Ingrediencje:
- filety lub płaty z dowolnej ryby – tu akurat pstrąg łososiowy Gospodarstwo Milewscy
- panierka – bułka tarta / mąka krupczatka / mąka kukurydziana / kaszka jaglana
- świeże jajka
- sól czosnkowa Dary Natury lub sól i pieprz
- olej słonecznikowy do smażenia Ekowital
- kilka dorodnych cebul
- majonez
- papryka konserwowa
- ogórki konserwowe
- przecier pomidorowy lub ketchup
Wykonanie:
Ryby kroimy na około 7 cm kawałki. Przy węższych okazach wystarczy na paski o szerokości koło 3 cm. Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem lub solą czosnkową. Kawałki ryby zanurzamy w jajku i obtaczamy w mące i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Kroimy cebulę. Smażymy ją na rozgrzanym oleju. Gdy cebula będzie miękka, szklista i soczysta, dokładamy ketchup lub przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Kroimy w kostkę ogórki i paprykę. Dodajemy do ostudzonej cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładamy majonez w tej samej ilości, w jakiej użyliśmy wcześniej ketchup lub przecier. Mieszamy.
Na półmisku lub salaterce układamy na przemian warstwę sałatki, warstwę ryby, warstwę sałatki… itd. Odstawiamy do przegryzienia się.
Buon appetito.
A.C.